Псоріаз — це аутоімунний розлад, який виникає, коли білі кров'яні клітини виробляють занадто багато певних хімічних речовин і викликають запалення.

У результаті клітини шкіри формуються і вмирають набагато швидше; це призводить до щільного нарощування клітин на шкірі у вигляді сріблясто-червоних бляшок, характерних для псоріазу, пише Health.

Якщо у вас псоріаз, то, на жаль, ви ніколи не зможете повністю позбутися від нього, але ваші симптоми можуть виникати і зникати. Спалахи псоріазу можуть бути викликані різними факторами і зараз ми вам розповімо про них:

1. Інфекція

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Зокрема, стрептококові бактерії. У деяких людей спалах псоріазу виникає після запалення горла, бронхіту, тонзиліту або респіраторної інфекції. Тест на стрептокока допомагає виявити інфекцію.

2. Пошкодження шкіри

Подряпини, порізи, сонячні опіки, укуси комах або нове татуювання можуть викликати висипання. У таких випадках псоріатичне ураження з'являється в області тіла, де псоріаз зазвичай не виникає: на шкірі голови, колінах, ліктях і нижньої частини спини.

3. Стрес

Насправді стрес є одним з найбільш поширених причин псоріазу.

Тренінги зі стресостійкості та альтернативні методи лікування (медитація і акупунктура) допомагають скоротити спалаху у людей з псоріазом.

4. Куріння і алкоголь

Алкоголь погіршує розвиток захворювання особливо у чоловіків, ліки проти псоріазу також втрачають ефективність.

Куріння подвоює ризик розвитку псоріазу та погіршує перебіг симптомів. До того ж у курців частіше спостерігається ремісія.

5. Після пологів

Гормональні порушення посилюють розвиток псоріазу. Тим не менш, високі рівні гормонів захищають від спалахів. Ось чому псоріаз може спалахнути під час статевого дозрівання, менопаузи або після народження дитини.

6. Лікарські препарати

Деякі медикаментозні засоби провокують спалахи псоріаз: літій, який використовується для лікування біполярного розладу та інших психіатричних станів; деякі ліки проти малярії; нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП); та деякі бета-блокатори.

Нагадаємо, люди, які страждають від псоріазу, два рази частіше піддаються ризику розвитку певних захворювань кишечника.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені стверджують, що власники котячих набагато рідше страждають від хвороб серця і мозку.

Також "Знай.uа" писав, що 11 факторів, що викликають псоріаз.