Жирна риба зменшує ймовірність розвитку симптомів астми у дітей.

До такого висновку прийшла група дослідників з Університету Ла Троба після того, як вивчила вплив середземноморської дієти на функції легень, повідомляє Medical Xpress.

"Нам відомо, що дієта з високим вмістом жирів, цукру і солі може впливати на розвиток і прогресування астми у дітей, а тепер у нас є докази того, що також можна управляти симптомами астми завдяки здоровому харчуванню", — заявила автор дослідження Марія Папамайкл (Maria Papamichael).

Зокрема, мова йде про лосось, форель і сардини, які містять жирні кислоти омега-3, що славляться своїми протизапальними властивостями.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Медики відзначають, що харчування жирною рибою два рази на тиждень знижує запальні процеси в легенях у дітей з астмою.

У клінічному дослідженні взяли участь 64 дитини з Греції у віці від 5 до 12 років, у яких була легка форма бронхіальної астми. Дітей розділили на дві групи: перша група харчувалася приготовленої жирною рибою (не менше 150 грамів) щотижня протягом шести місяців. Інші діти дотримувалися звичайної дієти.

У кінці випробування медики виявили, що у групі, чий раціон складався з жирної риби, скоротилося бронхіальне запалення на 14 одиниць. Такий показник, що відіграє важливе значення, згідно з міжнародним медичним стандратам.

"Астма — широко поширене респіраторне захворювання серед молодих людей і однією з головних причин госпіталізації у дітей", — заявив доцент Биркан Ербас (Bircan Erbas) зі Школи психології і громадського здоров'я La Trobe.

Нагадаємо, дослідники з Університету Джорджії виявили, що дієта з високим вмістом жирів, збагачена бавовняним маслом, покращує рівень холестерину у молодих чоловіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" сир, йогурт і інші жирні молочні продукти зменшують ймовірність розвитку діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писал, що вживання органічних продуктів, які не пройшли обробку пестицидами, зменшує ризик розвитку різних форм раку на 25 %.