Технологія штучного інтелекту покращує можливість прогнозування розвитку хвороби Альцгеймера.

Своєчасна діагностика деменції надзвичайно важлива, так як лікування та втручання більш ефективні на ранніх стадіях захворювання, повідомляє Science Daily.

Процес розвитку захворювання пов'язаний із змінами в обміні речовин, про що свідчить поглинання глюкози в певних областях мозку, але їх деколи важко розпізнати.

Тому медики розробили алгоритм глибокого навчання по спеціальній технології формування зображень, відомої як позитронно-емісійна томографія з 18-F-фтордезоксиглюкозы (ФДГ-ПET).

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Згідно з цим методом, в кров вводиться ФДГ — радіоактивне з'єднання глюкози. ПЕТ-сканування вимірює рівень поглинання ФДГ в клітинах мозку.

У дослідників був доступ до даних великого багатосторінкового дослідження Ініціативи по нейровізуалізації хвороби Альцгеймера, присвяченому поліпшенню профілактики та лікування цього захворювання. Набір даних включав понад 2100 зображень мозку 1002 пацієнтів.

Дослідники навчили алгоритм глибокого навчання 90 % набору даних, а потім протестували його на рештi 10 %. ШІ зміг виявити метаболічні патерни, які провокують розвиток хвороби Альцгеймера.

Нарешті, дослідники протестували алгоритм на незалежному наборі знімків мозку 40 пацієнтів, які він ніколи не вивчав. ШI з 100-відсотковою точністю визначив появу захворювання в середньому на шість років раніше до остаточного діагнозу.

Проте медики попереджають, що їхня незалежна тестова вибірка була невеликою, тому перевірка ефективності роботи алгоритму потребує великомасштабних дослідженнь.

Майбутні напрямки включають в себе навчання алгоритму глибокого навчання пошуку закономірностей, пов'язаних з накопиченням бета-амілоїдних і тау-білків, які є маркерами, специфічними для хвороби Альцгеймера.

Нагадаємо, антидіабетичні препарати можуть запобігти розвитку хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа" фізична активність покращує когнітивні функції мозку людини.

Також "Знай.uа" писав про те, що процедура переливання крові покращує функціональні здібності людей, які страждають від слабоумства.