Американські вчені розробили протез руки з бездротовим нейростимулятором, який дозволить знову "відчувати" людям з ампутованими кінцівками.

Це перший нейроноактивный протез руки (NEPH), який можна використовувати в повсякденному житті, повідомляє Medical Xpress.

На відміну від представлених сьогодні на ринку протезів, система NEPH працює в двобічної системі, яка стимулює невеликі групи сенсорних волокон в периферичних нервах користувача, забезпечуючи у нього відчуття дотику.

Вперше користувач системи NEPH зможуть оцінити, торкнувся він чого-небудь, "відчути" відкриття і закриття руки і навіть оцінити, наскільки міцно тримає предмет, оскільки нервові волокна в його залишкової кінцівки стимулюються тонким дротом, імплантованій всередині нервів.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідження команди ґрунтувалася на новаторській роботі професора Кеннета Хорча (Kenneth Horch) і розширює технологію "чутливості" за межами лабораторії.

"Учасник повідомив про підвищену впевненості у виконанні повсякденних завдань: він може взаємодіяти з навколишніми об'єктами і визначати відповіді на питання, пов'язані з відчуттям, такі як "Я торкнувся його?" "Як сильно я стискаю руку", — заявив професор Джеймс Аббас (James Abbas).

Доброволець, якому раніше ампутували верхні кінцівки, отримав хірургічний імплантат в рамках тестового контролю роботи NEPH майже вісім місяців тому.

Операцію виконав лiкар Аарон Бергер (Aaron Berger) і його команда з Дитячої лікарні Nicklaus. Після періоду лабораторних експериментів з використанням системи та процедур установки пацієнт щодня користувався протезом протягом чотирьох місяців.

У майбутньому дослідники сподіваються використовувати технологію для стимулювання відчуття у набагато більшої кількості людей з ампутацією нижніх кінцівок.

Нагадаємо, австралійські медики працюють над створенням контактних лінз, які прискорюють загоєння очних травм.

Як повідомляв портал "Знай.uа" три паралізованих пацієнта знову змогли ходити завдяки новим методам реабілітації, які включають електричну стимуляцію поперекового спинного мозку і відновлювальну терапію.

Також "Знай.uа" писав, що бандаж з донорської шкіри допоможе пацієнтам, які страждають від хронічних болів в плечі.