Багато хто з нас переживали ефект "заморозки мозку" під час поїдання звичайного морозива.

Біль триває кілька секунд, а її інтенсивність збільшується з кожною миттю, а потім різко зникає, повідомляє Live Science.

Це поширене явище зустрічається серед людей різного віку, однак природа феномену досі залишається загадкою для вчених.

За словами лікарів, головний біль виникає в результаті різкого впливу низьких температур. "Заморожування мозку" не завжди викликана їжею; холодне повітря і вода також можуть спровокувати феномен.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Явище може розпочатися, коли холодна речовина або повітря потрапляють на неб або в горло. Тригери впливають на кровоносні судини і нерви в цих чутливих областях.

Невелике дослідження 2012 року показало, що раптове збільшення кровотоку і, як наслідок, збільшення розміру передньої мозкової артерії, розташованій посеред головного мозку, можуть бути причиною болю. Ймовірно, що збільшення тиску всередині черепа, спровоковане зростанням припливу крові до голови, викликає біль.

Інше можливе пояснення: холод впливає на трійчастий нерв у голові й на обличчі. В результаті чого кровоносні судини в голові миттєво звужуються, а потім швидко розширюються. Звідси і біль.

Незважаючи на те, що ефект називається "заморожуванням мозку", саме явище не представляє небезпеку для мозку.

Дослідження показали, що люди, у яких є мігрень, більш схильні до епізодів "заморозки мозку". Справа в тому, що трійчастий нерв і так надто чутливий.

Як не "заморозити мозок"

Біль від "заморозки мозку" настільки швидкоплинна, що немає необхідності лікувати її.

Однак деякі люди кажуть, що якщо повільно випити склянку теплої води під час болів, то це зменшить ефект. Інші пропонують притиснути язик до неба, щоб зігріти охолоджену зону.

Нагадаємо, на що натякають поколювання в руках і ногах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писав, що холодні руки — звичайна справа в умовах низької температури, однак цілком можливо, що ваш організм натякає на те, що ви страждаєте від хвороби Рейно.