Біль в міжхребцевому диску зачіпає велику частину населення Землі.

Як правило, здорові міжхребетні диски функціонують, поглинаючи навантаження на хребет, коли ми рухаємося і коригуємо нашу поставу, повідомляє Medical News Today.

Коли диски зношуються, то виникає біль у різних областях спини або шиї людини.

Досі лікування дегенерації міжхребцевих дисків складалося з хірургії спінального злиття і заміни пошкоджених дисків на штучні. Проте ці підходи не можуть відновити все функції.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Тепер велика міжуніверситетська дослідницька група з США розробила стовбурових клітин людини. биоинжинированные міжхребетні диски.

Дослідники витратили 15 років на роботу по створенню моделей біоінженерних дисків: спочатку в лабораторних дослідженнях, потім у невеликих дослідженнях на тварин, а останнім часом у великих дослідженнях на тварин.

Раніше дослідники тестували диски DAPS на хвостах щурів протягом 5 тижнів. Потім вони протестували нову модель eDAPS знову на гризунах, але на цей раз до 20 тижнів.

За словами винахідників, нова структура биоінжінірінгового диска дозволяє йому зберігати форму і легше інтегруватися з навколишньою тканиною.

Успіх спонукав дослідницьку групу до вивчення eDAPS на козлах. Медики пристрій імплантували в шийні хребці деяких тварин. Кіз вибрали неслучано — шийні спинальні диски у них того ж розміру, що і у людей.

Випробування дослідників на козах також пройшли успішними. Хребці eDAPS добре інтегрувалися з навколишньою тканиною, а механічна функція дисків принаймні відповідає, якщо не перевершує, оригінальним.

Наступний крок включає проведення подальших більш великих випробувань на козах, що дозволить вченим краще зрозуміти, наскільки добре працює eDAPS.

Крім того, дослідницька група планує випробувати eDAPS в моделях дегенерації міжхребцевих дисків людини, тому, сподіваюся, на один крок наблизиться до клінічних випробувань.

Нагадаємо, чому болить голова від морозива.

Як повідомляв портал "Знай.uа" у людському організмі зустрічаються крихітні частинки пластику.

Також "Знай.uа" писав на що натякають поколювання в руках і ногах.