Розщеплення хребта або Spina Bifida — рідкісне захворювання, при якому діти народжуються з зовнішнім спинним мозком.

Аномалія призводить до цілого ряду проблем з нервово-м'язовими і опорно-руховими системами повідомляє The Medical News Today.

Як правило, виправляють дефект хірургічним шляхом після народження, проте ціла команда фахівців з Лондона вперше провела дві операції у різних немовлят з розщепленням хребта, поки вони перебували в утробі матері.

Хірургічні процедури пройшли успішно: і матері, і діти відчувають себе відмінно. Медики стверджують, що операція, проведена ще в утробі, покращує розвиток немовлят порівняно з постнатальной процедурою.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року
Показати ще

Рідкісна вада розвитку являє собою неповне закриття нервової трубки в неповністю сформованому спинному мозку. Захворювання призводить до змін у мозку, а також до постійного ушкодження нервів нижче спини, тому дитина потребує додаткових хірургічних втручаннях.

"Операція передбачає чревосеченіе, розкриття розщепленого хребта дитини, усунення дефекту, а потім відновлення матки, де дитя продовжить свій розвиток", — заявляє провідний фетальний хірург Ян Депрест (Jan Deprest).

Хірург також зазначає, що він та його колеги старанно працюють над тим, щоб визначити, чи спеціалізована ендоскопічна процедура, звана фетоскопiєю, корисної для корекції розщеплення хребта.

Такий тип втручання мінімально інвазівен і дозволить лікарям впливати на плід, не "відкриваючи" матку матері.

Нагадаємо, унікальний талант Леонардо да Вінчі може бути пов'язаний з наявністю у генія очного захворювання.

Як повідомляв портал "Знай.uа", білок, що зв'язує інсулін-подібний фактор росту плодових мух, дозволить зменшити чисельність шкідливих комарів, які переносять малярію і жовту лихоманку.

Також "Знай.uа" писав, що завдяки електричному імплантату, який стимулює нерви на спинний хорде, 29-річний чоловік з параплегією зміг знову пересуватися.