Стакан апельсинового соку в день зменшує ризик розвитку деменції у чоловіків.

До такого висновку прийшла команда вчених з Гарвардського університету після того, як протягом 20 років спостерігала за показниками здоров'я 28 000 чоловіків, повідомляє Daily Mail.

Зокрема, медиків цікавило вплив фруктів і овочів на когнітивні здібності.

За словами вчених, чоловіки, які щодня випивали склянку апельсинового соку, на 47 % рідше страждали від проблем з пам'яттю. Помилки в роботі пам'яті найчастіше можуть натякати на ранні ознаки нейдегенеративных захворювань мозку.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Фрукти і овочі багаті вітамінами та поживними речовинами, включаючи антиоксиданти, які можуть допомогти захистити мозок", — затверджує доктор Ханна Гарденер (Hannah Gardener), дослідник університету Майамі, яка не брала участі в дослідженнях.

Їх оздоровчі властивості захищають мозок від накопичення небажаних молекул і підтримують здорове кровопостачання мозку.

Провідний автор цього дослідження Чанчжен Юань (Changzheng Yuan) сказав, що тривале споживання овочевого, фруктового і апельсинового соків "може бути корисною" для підтримки когнітивних функцій.

У рамках експерименту дослідники розділи чоловіків (на той момент їм виповнилося 53 роки) на п'ять груп, залежно від кількості фруктів або овочів, що входять в їх дієту.

Найбільше споживання становило близько шести порцій на день, найнижче — дві порції.

Група з найбільшим споживанням їла близько шести порцій овочів на день, порівняно з двома порціями для групи з найменшим споживанням.

Зокрема, чоловіки харчувалися сирими овочами, листяної зеленню і пили апельсиновий сік.

Щоб визначити, як це вплинуло на їх здоров'я мозку, дослідники провели тести на пам'ять, коли чоловікам було 73 роки в середньому.

Захисна роль регулярного споживання фруктового соку в основному спостерігалася серед самих літніх чоловіків.

Однак на початок дослідження не вистачало даних про навички запам'ятовування учасників, які могли б показати, як їх харчування могло вплинути на пам'ять з часом.

Нагадаємо, чому ліки не можна запивати грейпфрутовим соком.

Як повідомляв портал "Знай.uа" пробіотики не так вже й безпечні для організму.

Також "Знай.uа" писав, що зловживання свежевыжатами соками, в тому числі смузі, може негативно відіб'ється на здоров'я і привести до ожиріння.