Вірус простого герпесу (HSV) є однією з найпоширеніших інфекцій у світі.

Частково це пов'язано з тим, що існує два типи HSV: простий герпес першого типу (HSV-1) і простий герпес другого типу (HSV-2), кожен з яких може виникнути на ваших геніталіях або навколо рота, повідомляє Health.

HSV-1 і HSV-2 — це два різних вірусу. Вони пов'язані між собою, але не перетворюються один в одного.

Перший з'являється на губах, в роті і горлі. Більшість людей, які хворіють на герпесом, підхоплюють його в дитинстві, можливо, від невинного поцілунку або від передачі іграшок з рота в рот в дитячому саду.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

HSV-2 також може викликати герпес у порожнини рота, але рідко. Зазвичай зустрічається у людей, які також страждають від генітального герпесу.

Генітальний герпес (вражає піхву, вульву, шийку матки, анус, пеніс, мошонку, сідниці або внутрішні стегна) частіше викликаний HSV-2 і передається в основному через статевий контакт.

Проте багато людей не знають, що герпес часто взагалі не має симптомів. Рецидиви генітального герпесу частіше зустрічаються у HSV-2, ніж у HSV-1. Однак будь-яка форма вірусу стає латентної та не повністю знищується імунною системою

Симптоми герпесу першого і другого типу

Симптоми генітального герпесу можуть включати статеві рани (невеликі червоні грудочки або білі бульбашки), виділення, виразки, а потім і подряпини. Первісний спалах часто супроводжується підвищенням температури, набряком лімфатичних вузлів в паху, головним болем і м'язової болем.

Симптоми герпесу у роті включають заповнені рідиною виразки на губах, в роті і на задній частині горла. Лімфатичні вузли в шиї теж можуть опухнути.

Обидва віруси можуть поширюватися незалежно від наявності відомих симптомів.

Як дізнатися, який тип герпесу

Кращий спосіб дізнатися, який вас герпес - ПЛР-аналіз.

Полімеразна ланцюгова реакція, проводиться на клітинах або рідини герпесних виразок і вимагає якнайшвидшого відвідування лікаря, тому що тести залишаються позитивними тільки протягом декількох днів. Аналізи крові можуть бути менш надійними.

Важливо знати, який тип генітального герпесу у вас є, тому що ризик передачі вірусу простого герпесу зазвичай набагато вище, ніж у вірусу 2.

Як уникнути поширення HSV-1 або HSV-2

На даний момент не існує стовідсоткового лік або захисту від герпесу. Однак медики створили ефективні противірусні препарати, які при щоденному прийомі можуть скоротити кількість спалахів, знизити рецидиви і навіть ризик передачі вірусу партнеру.

Люди з активною спалахом герпесу не повинні нікого цілувати або займатися оральним сексом з партнером.

Латексні презервативи допоможуть запобігти поширенню генітального герпесу, але вони не виключають можливості передачі, оскільки виразки можуть з'явитися в районах, не покритих презервативами.

Не торкайтеся до інших частин тіла після дотику до герпесу, що не помивши попередньо руки.

Мати може передати вірус герпесу новонародженому під час пологів в так званому "неонатальному герпесі". Це може нашкодити дитині, що може привести до постійних нейрокогнітівних порушень і інших проблем.

Лікарі часто лікують вагітних жінок, які страждають герпесом, ліками протягом останнього місяця вагітності, щоб запобігти активний спалах, коли матері народжують.

Крім дискомфорту і невпевненості, інфекція HSV-1 або HSV-2 приносять мало довгострокових проблем зі здоров'ям для середнього здорової дорослої людини. Однак одним з основних винятків є передача ВІЛ.

Люди з HSV-2 мають в шість разів більше шансів заразитися ВІЛ, якщо вони схильні до ризику зараження, говорить він.

Герпесні виразки не тільки дають можливість ВІЛ проникнути в організм, але навіть при відсутності активних ушкоджень герпес розмножує типи клітин, на які зазвичай націлений ВІЛ, підвищуючи ризик передачі.

Якщо ви виявили себе вищевказані симптоми, то постарайтеся швидше звернутися до лікаря.

Нагадаємо, чотири венеричних захворювання, які не можна ігнорувати.

Як повідомляв портал "Знай.ua", молоді люди, які постійно користуються Tinder і іншими схожими програмами, можуть спровокувати зростання поширення ВІЛ.

Також "Знай.ua" писав, "гормон поцілунків" допоможе підвищити чоловіче лібідо.