Ботулотоксин знижує частоту хронічних головних болів у пацієнтів з мигренями.

До такого висновку прийшли французьке дослідників, грунтуючись на мета-аналізі об'єднаних даних порівняльний клінічних випробувань токсинів і плацебо, повідомляє журнал Plastic and Reconstructive Surgery.

Зібрані докази підтверджують ефективність ботокса для лікування хронічної мігрені.

Професор Бенуа Шапу (Benoit Chaput) і колеги визначили та проаналізували дані 17 попередніх рандомізованих наукових робіт, що порівнюють вплив ботулотоксину для профілактичного лікування мігрені головні болі.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою В Україні готується революція у житловій сфері Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Участь у дослідженнях взяли 3,650 пацієнтів, близько 1,550 з яких страждали від хронічної мігрені. Інші пацієнти рідше скаржилися на епізодичні головні болі при мігрені.

Аналіз даних показав, що ін'єкції ботулінічного токсину помітно знизили частоту хронічних нападів мігрені. Через три місяці у пацієнтів, які отримували лікування ботулотоксином було в середньому 1,6 менше нападів мігрені в місяць, порівняно з тими, хто лікувався з неактивним плацебо.

Поліпшення спостерігалося протягом двох місяців після лікування ботулінічним токсином.

Тим не менш ботулінічний токсин мав більш високий рівень побічних ефектів порівняно з плацебо, але, за словами вчених, вони надавали малу шкоду.

Узагальнені дані також свідчать про значне поліпшення якості життя пацієнтів, які отримують лікування ботулінічним токсином. Це поліпшення було безпосередньо пов'язано зі зниженням депресивних симптомів.

Результати дослідження демонструють ефективність ін'єкцій ботулінічного токсину в якості профілактичного лікування хронічної мігрені, зі значним зниженням частоти головних болів протягом двох, так і трьох місяців.

Нагадаємо, дослідники виявили з'єднання, яке блокує дію ботулінічного нейротоксин.

Як повідомляв портал "Знай.uа" вчені з Національного центру наукових досліджень продемонстрували нову причину регулярних головних болів.

Також "Знай.uа" писав про чотири кращих поради по омолодженню мозку.