Вчені запропонували використовувати спеціальну "губку", надруковану на 3D-принтері, як засоб усунення побічних ефектів хіміотерапії.

За словами винахідників, пристрій, що складається з абсорберів, відфільтровує сильнодіючі речовини з крові після лікування пухлин, щоб здорові клітини не страждали, повідомляє Daily Mail.

Перші клінічні випробування на свинях показали, що "хімічний фільтр", ввібрав 64 % препарату від раку печінки — доксорубіцину.

Слід зазначити, що від 50 до 80 % лік, як правило, не досягають пухлини і потрапляють в кровообіг організму, де шкодить його роботі, викликаючи важкі побічні ефекти.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть позбавитися хрущовок: що чекає на власників житла Українців зобов'яжуть сплатити податки за квартири минулих десятиліть Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Медики впевнені, що їхній винахід позбавить мільйони людей від виснажливих побічних ефектів лікування: випадіння волосся, нудоти, втоми і діареї.

Дослідники вважать, що "губка" дозволить також вводити більш високі дози препарату, що прискорить лікування.

Вчені використовували 3D-принтер, щоб виготовити мініатюрні циліндри довжиною не більше 3 мм з диакрилату.

Циліндри мали квадратну гратчасту структуру, яка дозволяла клітин крові проходити через неї. Проте покриття, зване сополімером, що наноситься на решітку, перешкоджає проходження великим обсягом ліки.

Слід зазначити, що сополімери використовуються в нафтопереробці для видалення небажаних хімічних речовин.

"Хоча багато що ще належить зробити, ми вважаємо, що дане дослідження відкриває новий шлях надання допомоги пацієнтам в боротьбі з раком, звівши до мінімуму токсичність лікарських засобів", — затверджують дослідники.

"Губки" також можуть бути використані для вбирання інших небезпечних препаратів: високопотужних антибіотиків, токсичних для нирок.

Нагадаємо, хіміотерапія призводить до поширення раку молочної залози.

Як повідомляв портал "Знай.uа" онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.

Також "Знай.uа" писав, що клас препаратів, які використовуються для лікування деяких видів пухлин молочної залози, виявився ефективним проти раку легенів.