Вчені на крок ближче до лікування побічних ефектів від хіміотерапії.

Зокрема, група вчених зі Стенфордського університету вважає, що знайшла спосіб придушувати "мозковий туман", який виникає в результаті лікування раку, повідомляє Daily Mail.

Понад половини пацієнтів, які проходять хіміотерапію, повідомляють, що через місяці і навіть роки після інтенсивного курсу лікування відчувають когнітивний туман. Раніше лікарі не могли пояснити природу цього феномена.

Проте дослідники з Стенфордського університету вперше довели вплив хіміотерапії на три різні типи клітин мозку.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Медики вважають, що хіміотерапія уповільнює розвиток деяких клітин мозку і блокує активність інших, які забезпечують нейрони поживними речовинами, оскільки терапія викликає надмірно активний імунну відповідь.

Вчені встановили, що препарат, який пригнічує дію цих імунних клітин, допомагає зменшити побічні ефекти хіміотерапії.

В рамках дослідження фахівці зосередили свою увагу на нейронних клітинах мозку: олігодендроцитах, астроцитах і мікрогліях.

Олігодендроцити виробляють мієлін — покриття, що захищає нейрони. Якщо оболонка пошкоджена або відсутня, робота нейронів порушується. Астроцити забезпечують безперебійну роботу мозку. Мікроглія — це особиста імунна система мозку.

Медики перевірили свою теорію на мишах. Гризунів розділили на дві групи: одним проводили хіміотерапію, іншим — ні.

Як показала перевірка, олігодендроцити у тварин з першої групи виявилися недорозвинені, тому не могли виробляти достатньо мієліну для захисту нейронів.

У результаті миші рухалися повільніше. Їм було важче згадати елементи навколишнього середовища, які повинні були бути їм знайомі.

Навіть коли їм вводили здорові олігодендроцити, то клітини все одно залишалися в стані уповільненого розвитку. Це навело вчених на думку про те, що саме токсичність мозкової середовища заважала цьому процесу.

З іншого боку, хіміотерапія, схоже, стимулювала і перезапускала імунні клітини мозку. Мікроглія "постійно активувалася" протягом шести місяців після проведення хіміотерапії.

Надмірна активність в мікрогліях заважала роботі астроцитів, нейрони постійно "боролися" за енергію, що могло призвести до "мозкового туману".

У рамках дослідження вчені виявили, що можуть використовувати препарат, який атакує мікроглію, для відновлення балансу.

Нагадаємо, новий аналіз крові дозволить діагностувати рак всього за десять хвилин.

Як повідомляв портал "Знай.uа" команда мікробіологів з Університету Джона Хопкінса розробила тест, який визначає наявність хламідіозу за 30 хвилин.

Також "Знай.uа" писав, що онкологи пропонують лікувати рак молочної залози з допомогою низьких температур.