Лише одна біодобавка здатна уповільнити розвиток деяких видів раку та поліпшити ефективність їх лікування.

Так вважають шотландські вчені після того, як провели серію випробувань на гризунах, повідомляє BBC.

Щодня дослідники з університету Глазго додавали в раціон мишей манозу — різновид цукру, що міститься в журавлині і в деяких фруктах.

Кожен з гризунів страждав від різних онкологічних захворювань: легенів, підшлункової залози, шкіри.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Як стверджують дослідники, харчування манозою уповільнило зростання пухлин і не викликало небажаних побічних ефектів.

Втім, вчені попереджають, що людям не слід кидатися на манозу, так як в їх випадку можуть виникнути небажані наслідки від прийому біодобавки. Фахівці сподіваються протестувати добавку на людях найближчим часом.

Вважається, що маноза, яку можна купити в магазинах здорового харчування, що застосовується для лікування інфекцій сечових шляхів, перешкоджає здатності пухлин використовувати глюкозу для зростання. Наші тіла використовують глюкозу в якості джерел енергії, однак ракові пухлини також поглинають її для власного зростання.

Вчені також розглянули, як маноза може вплинути на стан мишей, яких лікували двома найбільш широко використовуваними хіміотерапевтичними препаратами: цисплатином та доксорубіцином. Медики виявили, що добавка посилює ефекти хіміотерапії, уповільнює ріст пухлин і зменшує їх розмір. Також добавка збільшила тривалість життя деяких гризунів.

У подальших випробуваннях клітини інших видів раку, включаючи лейкемію, остеосаркому (рак кістки), рак яєчників і кишечника, також піддавалися впливу манози в лабораторних умовах. Деякі клітини добре реагували, інші — немає. Мабуть, це залежало від рівнів ферменту, який розщеплює манозу.

Одним з переваг манози є те, що вона дешевша, ніж ліки, що виробляються фармацевтичними компаніями.

Медики нагадують, що перед початок прийому манози необхідно проконсультуватися з лікарем. Крім того, дослідники не випробували цю добавку на людях.

Нагадаємо, харчові добавки можуть призвести до розвитку серйозних захворювань печінки.

Як повідомляв портал "Знай.uа" 95 % представленої косметичної продукції містять у собі хоча б один інгредієнт, який викликає алергію.

Також "Знай.uа" писав про 6 причин полюбити морську капусту.