Вчені з Університетського коледжу Лондона на прикладі масштабної вибірки показали, що генетичні варіанти чотирьох генів через NMDA-рецептор здатні викликати симптоми шизофренії. Передає Хвиля.

Відомо, що у дослідженні взяло участі 9 тисяч осіб — їх генетичний матеріал допоміг визначити механізм появи симптомів шизофренії.

Отметим, NMDA-рецептор — гетеротетрамер, тобто білок четвертинної структури. Він являє собою ионотропный рецептор глутамату.

Як показали попередні дослідження, симптоми шизофренії можуть початися через препаратів, що блокують NMDA-рецептор, або антитіл, які його атакують.

Популярні новини зараз
Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Професор Девід Кертіс (David Curtis) з Університетського коледжу Лондона вважає, що повинні існувати генетичні варіанти, які тим чи іншим чином знижують активність NMDA-рецептора і підвищують ризик розвитку шизофренії.

Генетики вивчили послідовність ДНК більше чотирьох тисяч осіб із шизофренією й п'яти тисяч психічно здорових людей. Автори зосередилися на чотирьох генах. Три з них кодують NMDA-рецептор — GRIN1, GRIN2A і GRIN2B, — а один (FYN) кодує білок Fyn, який контролює роботу рецептора.

Спочатку вчені виділили варіанти, які могли б порушити роботу генів або вплинути на послідовність амінокислот таким чином, що білки переставали б нормально функціонувати.

Після чого порівняли генетичні варіанти пацієнтів з шизофренією і людей з контрольної групи, вдалося помітити, що «помилкові» варіанти зустрічаються частіше у носіїв захворювання.

Масштабні дослідження також підтвердили гіпотезу про те, що рідкісні генетичні варіанти, які призводять до некоректної роботи NMDA-рецептора, збільшують ризик розвитку шизофренії у 0,5% випадків.

У планах дослідників розглянути послідовності генів 30 тисяч людей, які страждають від шизофренії. Крім того, вони мають намір вивчити ефект знайдених генетичних варіантів на моделі нервових клітин в культурі.

Нагадаємо, як шизофренія прийшла в психіатрію.

Як повідомляв портал "Знай.иа", вчені виявили дивовижну взаємозв'язок між шизофренією і вірусом Епштейном-Барром — різновидом герпесу.

"Знай.иа" писав, дівчина з шизофренією малює галюцинації, роботи пробирають до кісток.