Американські вчені в ході масштабних досліджень з'ясували, що фізична активність, у тому числі прогулянки або робота по дому, можуть покращувати пам'ять та інші когнітивні функції мозку.

Як відзначили дослідники, позитивний ефект помітний навіть у тих літніх людей, у яких спостерігаються ознаки деменції або травми. Про це повідомляє Хвиля.

Підвищення рівня фізичної активності на кожне стандартне відхилення знижувало ризик розвитку деменції на 31%. Люди, які частіше рухалися і мали кращі моторні навички, на 55 відсотків рідше страждали від недоумства.

Проте вчені підкреслюють, що дослідження не показує причинно-наслідковий зв'язок, і люди, у яких розвинулася деменція, просто можуть знижувати рівень своєї фізичної активності. У той же час дослідники вважають, що вправи дійсно допомагають поліпшити здоров'я мозку.

Популярні новини зараз
Українцям пенсійного віку нададуть тимчасову допомогу: які документи потрібно подати ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло
Показати ще

Так у дослідженні взяло участь 454 старого, при цьому 191 з них страждали від деменції. Всі добровольці проходили тестування на фізичну силу, а також на пам'ять і мислення кожен рік протягом 20 років. Кожен випробуваний погодився пожертвувати свій мозок для аналізу після своєї смерті. Середній вік відходу з життя склав 91 рік.

За кілька років до смерті кожен доброволець отримував акселерометр, який він носив на зап'ясті. Пристрій цілодобово відстежувало фізичну активність будь-якого рівня. На основі записаних даних дослідники оцінили середній рівень щоденної активності. Виявилося, що ті, хто вів сидячий спосіб життя, частіше страждали від слабоумством і гірше проходили тести на пам'ять і мислення.

Зазначимо, деменція являє собою хронічне прогресуюче захворювання головного мозку. Вона характеризується зниженням всіх вищих когнітивних функцій, таких як пам'ять, мислення, орієнтування, розуміння, обчислення, здатність навчатися, судження.

Деменція є загальним терміном, що позначає глибокі порушення пам'яті та інших інтелектуальних здібностей.

Нагадаємо, корейські дослідники знайшли спосіб уповільнити розвиток деменції. Новий метод допоможе удосконалити способи лікування хвороби Альцгеймера.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дослідники з Єльського університету визначили питний коктейль із синтетичних молекул, який перешкоджає розвитку перших стадій хвороби Альцгеймера.

Також "Знай.uа" писав, жінка загриміла в психлікарню з божевіллям, чоловік лікував її святою водою. Виявилося, їй потрібні були медики і операція.