Дієтолог-консультант Лора Філліпова продовжує розкривати секрети правильного і здорового харчування. Цього разу вона розповіла про корисні властивості недорогого сезонного овоча. Буряк — один з головних осінніх суперфудів, які приваблюють нас не тільки своєю низькою ціною, але і смаковими якостями. Повідомляє Clutch.

"Досить багато людей досі вважають, що правильне харчування — це прісно, одноманітно і не смачно. Друзі! Суть правильного харчування зовсім не в обмеженнях, а зміщення фокуса", — пише Лора Філліпова у своєму Instagram.

Буряк — дуже корисний, смачний і сезонний овоч

Це дієтичний продукт, оскільки в 100 грамах буряків всього 40 калорій.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Цей привабливий фіолетовий овоч містить в собі величезну кількість корисних вітамінів і мікроелементів. Так, у буряках можна знайти вітамін А, всю групу вітамінів В, фосфор, кальцій та вітамін Р. Також тут є корисний йод, магній, мідь, калій, натрій, бор і цинк. Фолієва кислота, аскорбінова кислота, бета-каротин тут теж є.

Корисні властивості буряка:

  • багата амінокислотами, пектинами, вітамінами та мінералами, які значною мірою зберігаються при термообробці;
  • корисна при хронічних запорах;
  • містить ліпотропну речовина бетаїн, яке регулює жировий обмін;
  • корисна для здорового кровотворення, людям з атеросклерозом і при йододефіцитних захворювань щитовидки.

Буряк сприятливо впливає на роботу серця і судин, допомагає знизити ризик високого рівня холестерину. Допомагає позбутися від нежиті, провести профілактику атеросклерозу.

Запікати цей овоч набагато смачніше, ніж відварювати. Для цього його слід добре помити, загорнути кожну бульбу окремо у фольгу. Запікати буряк слід при температурі 180-200 градусів від 40 хвилин і довше, залежно від розміру бульб.

Незважаючи на те, що буряк досить корисний продукт, не варто з ним переборщувати. Надмірне вживання буряка може призвести до розладу шлунка і діареї. Для тих, хто страждає на гастрит або виразку шлунка категорично не можна вживати сирий буряк - він подразнює стінки шлунка. Варений буряк можна.

Нагадаємо, швидкий і корисний рецепт смажених буряків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна група вчених визначила низькокалорійні продукти. Про це стало відомо завдяки опублікованим дослідженням в американських наукових виданнях.

Також "Знай.uа" писав, рецепт вінегрету з апельсином і козячим сиром.