Дослідники з Дитячого фонду Організації Об'єднаних Націй зажадали проведення незалежного дослідження безпеки пальмової олії.

Пальмова олію — різновид трансжирів, які, як вважається, містяться приблизно в половині всієї продукції, повідомляє Daily Mail.

У доповіді ЮНІСЕФ стверджується, що з дев'яти досліджень, в яких йдеться про "позитивний вплив на здоров'я", чотири були проведені самими виробниками пальмової олії.

Зокрема, мова йде про Малайзійське управління пальмової олії (МУПМ), державна установа, відповідає за просування і розвиток індустрії в Малайзії.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Взаємозв'язок між пальмовою олією та переробної харчової промисловістю, а також використовувана ними тактика схожа з практикою, прийнятою в тютюнової та алкогольної промисловості.

Споживання пальмової олії пов'язано з цілим рядом проблем зі здоров'ям: ризик смерті від серцевих хвороб, високий рівень холестерину і звуження артерій, однак наявні дані неоднозначні.

Дослідники побоюються, що в найближчому майбутньому використання олії в харчовій промисловості зросте.

Вчені стверджують, що найчастіше виробники "халтурять" із зазначенням компонента на етикетках продуктів, і пальмова олія може мати будь-який з більш ніж 200 альтернативних назв.

Слід зазначити, що шкідливий компонент часто зустрічається в печиво, арахісовій олії, крупах, миючих засобах, пральних порошках, помаду і лосьйонах.

Вчені під керівництвом Соумьи Кадандейл( Sowmya Kadandale) з ЮНІСЕФ в Індонезії закликали до проведення додаткових досліджень і посилення регулювання.

Також слід уточнити, що виробництво пальмової олії шкодить екології.

Олійні пальми зазвичай вирощуються в низинних регіонах. У цих же районах виростають тропічні ліси і торфовища, де мешкають зникаючі види, серед яких орангутанги, носороги і тигри.

Виробництво олії призводить до утворення "зелених пустель", в яких місцеві тварини і рослини не можуть вижити.

Збезлісення і спалювання лісів також забруднює навколишнє середовище і збільшує викиди парникових газів, що призводять до передчасної смерті, респіраторних захворювань і серцево-судинних хвороб.

Всесвітня організація охорони здоров'я вимагає, щоб пальмова олія було заборонено в усьому світі до 2023 році.

Нагадаємо, вживання солодких газованих вод під час занять спортом у жарку погоду провокує захворювання нирок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", штучні підсолоджувачі можуть спровокувати розвиток діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що надмірне вживання енергетичних напоїв призводить до проблем із серцем.