Інсулін відіграє вирішальну роль у людей, які страждають від діабету 1-го типу.

Від нього буквально залежить життя, однак деякі люди використовують інсулін, щоб очистити організм після прийому їжі з високим вмістом вуглеводів. Така поведінка класифікується в якості розладу харчової поведінки і називається діабулімією, пише Health.

Хоча формально не існує такого діагнозу, діабулімія — вкрай небезпечна поведінка, яка може привести до ускладнень діабету і підвищити ймовірність ранньої смерті.

Що таке діабулімія і у кого зустрічається

Популярні новини зараз
Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Нові тарифи на газ в Україні: скільки він коштуватиме до квітня 2025 року Українцям виплатять матеріальну допомогу: хто отримає гроші і як оформити заявку Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

Глюкоза — паливо, на якому працює організм, але без інсуліну її розщеплення неможливо. Зазвичай його виробленням займається наша підшлункова залоза. Однак при цукровому діабеті першого типу необхідно проводити ін'єкції самостійно.

Особи з діабулімією можуть приймати інсулін в недостатній кількості або пропускати його зовсім. Потім рівень цукру в крові підвищується, і нирки позбавляються надлишку глюкози в сечі.

Більше того, нестача інсуліну змушує організм перетравлювати жир (і деякі м'язові тканини) для підтримки функціонування мозку

Довгострокова діабулімія надає серйозні наслідки, які включають: пошкодження невеликих кровоносних судин, що приводить до втрати зору, ниркової недостатності та діалізу. Також можливий розвиток периферичної невропатії, що викликає біль і втрату чутливості, що підвищує ризик отримання ран та виразок у стопах.

Крім того, з плином часу зловживання інсуліном може призвести до пошкодження великих кровоносних судин, що постачають серце і мозок.

Як показують дослідження, жінки з діабетом 1-го типу мають унікальний ризик розвитку розладів харчової поведінки. Ймовірність розвитку діабулімії у жінок 1-го типу приблизно в 2,5 рази вище. Як правило, вони не приймають достатню дозу інсуліну, щоб скинути вагу.

Проте нестача інсуліну може не дати бажаного людині результати зниження ваги.

Як визначити діабулімію

На жаль, першою ознакою того, що хтось може страждати діабулімією, може бути госпіталізація в лікарню з діабетичним кетоацідозом, пов'язаний з порушенням вуглеводного обміну, що виник в результаті дефіциту інсуліну.

Загальні аналізи крові для моніторингу рівня глюкози в крові також можуть підказати лікарям в чому проблема.

Лікування діабулімії

Часто потребує командного підходу для вирішення проблем діабету, лікування харчових розладів і психічного здоров'я, так як людина може страждати від депресії і тривоги.

Експерти рекомендують наступні дії:

Відновити нормальний рівень глюкози

Часто у людини з діабулімією неконтрольований рівень глюкози в крові. За словами деяких експертів, пацієнти повинні приймати інсулін під час їжі, але в більш низькій дозі, ніж це необхідно. Це поверне звичку приймати інсулін. По мірі відновлення обсяг прийнятих коштів може поступово збільшуватися.

Оновити дієту

В цьому випадку знадобиться консультація дієтолога для розробки здорового помірно-вуглеводного раціону харчування з упором на вуглеводні з більш низьким глікемічним індексом.

Підготуватися до збільшення ваги

Високий рівень цукру в крові викликає зневоднення, і як тільки хтось починає приймати інсулін належним чином, то до них додається і зайва вага.

Це абсолютно нормальне явище, яке рано чи пізно мине, але ніхто не може обіцяти, наскільки багато часу знадобиться.

Нагадаємо, дослідники Медичного центру університету Вандербілта натрапили на рідкісну форму діабету і запропонували методику лікування.

Як повідомляв портал "Знай.uа" псоріаз збільшує ймовірність виникнення діабету 2-го типу.

Також "Знай.uа" писав, що компонент, що входить до складу галюциногенного напою аяуаска, може послужити основою для нового методу лікування цукрового діабету.