Надмірне вживання алкоголю впливає на будову ДНК і посилює залежність до спиртних напоїв.

За даними дослідження, опублікованого в журналі Alcoholism: Clinical and Experimental Research, вчені з Рутгерского і Єльського медичних вузів зосередили увагу на двох генах, пов'язаних з контролем прийому алкоголю.

"Ми виявили, що люди, які багато п'ють, можуть змінити свою ДНК так, що їх потяг до алкоголю тільки посилиться", — затверджує старший автор дослідження Діпак К. Саркар (Dipak K. Sarkar).

Шкідливий вплив алкоголю

Мова йде про ген PER2, який впливає на біологічний годинник організму, і ген POMC, який регулює нашу систему реагування на стрес.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Дослідники порівняли групи тверезих, помірно питущих і сильно питущих добровольців і виявили, що ці два гени змінилися в результаті процесу модифікації під впливом алкоголю, званого метилювання.

Більш того, у п'яниць також спостерігалися помітне зменшення експресії генів або швидкості, з якою ці гени створюють білки, при збільшенні прийому спиртних напоїв.

Що з нами робить алкоголь

Також у рамках вивчення впливу алкоголю на організм людини, дослідники показали групам різні зображення, які пов'язані зі стресом, нейтральні або пов'язані з алкоголем.

Учасникам також показали ємності з пивом, дали спробувати напій, а потім психологи вивчили шкалу їх залежності. Висновок такий: зміни в генах п'яничок, що пов'язані з регулярним вживанням спирту, призвели до збільшення залежності від алкогольних напій

За словами автора дослідження і працівника Школи екологічних і біологічних наук доктора Саркаря, результати дослідження допоможуть медикам визначити біомаркери (вимірні показники, такі як протеїни або модифіковані гени) які можуть передбачити ймовірність розвитку алкоголізму у людини.

Гени і алкоголь

Нагадаємо, чи корисний алкоголь в малих дозах.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики виявили білковий механізм, який допоможе пояснити природу алкоголізму.

Також "Знай.uа" писав про 6 способів кинути пити сьогодні.