Медики розділили завзятих любителів алкоголя на п'ять типів, які можуть проявлятися в різних вікових категоріях.

Раніше п'яте видання Діагностичного і статистичного посібника з психічних розладів (DSM-5) встановило 11 критеріїв, які допомагають професіоналу виявити наявність алкоголізму, повідомляє The Medical News Today.

Якщо людина відповідає двом з цих критеріїв упродовж року, лікар буде вважати, що людина залежна від алкоголю.

Нове дослідження додало ще більше нюансів в проблему надмірного вживання алкоголю. Зокрема, дослідники розділили алкоголізм на п'ять патернів. Кожен має свій власний набір симптомів і тенденцію поширюватися в певні епохи.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Авторка дослідження Ешлі Лінден-Кармайкл (Ashley Linden-Carmichael) і її колеги вивчили дані про 5 402 учасників у віці від 18 до 64 років, які брали участь у Національному епідеміологічному обстеженні на алкоголь.

Дослідники застосували новий метод, званий латентний аналіз, для вивчення підтипів або "профілів" алкоголіків, у яких спостерігаються одні і ті ж симптоми.

Аналіз виявив п'ять патернів алкоголізму, які проявляються в різному віці у різних людей:

Ризикова поведінка

В цю групу потрапили 25 % добровольців. Людям з таким профілем під впливом алкоголю властиві безрозсудні вчинки, часто небезпечні.

Відсутність впливу на повсякденне життя

Спостерігалося у 21 % учасників. Ця група сказала, що споживання алкоголю не мало негативного впливу на їх життя і не вплинуло на їх сімейні, трудові чи соціальні зобов'язання.

Регулярний похмільний синдром

Увійшло 34 % учасників, які повідомили про регулярному похмілля або симптомах відміни алкоголю.

Не може зав'язати

Профіль, який зустрічався серед 13% учасників. Люди в цій категорії намагалися кинути або не змогли скоротити вживання алкоголю.

Важкий випадок

Остання категорією, до якої увійшли 7 % учасників, у яких спостерігалися всі вищевказані симптоми.

Дослідження, проведені в Єльському університеті, показують, чому деякі люди стикаються з більш інтенсивними, а іноді і більш небезпечними симптомами відміни, коли вони кидають пити. Крім того, аналіз виявив, наскільки поширений кожен патерн у різному віці

За словами провідного автора, їх відкриття показує, що ми потребуємо в індивідуальному підході для лікування алкоголізму.

Нагадаємо, чи корисний алкоголь в малих дозах.

Як повідомляв портал "Знай.uа" медики виявили білковий механізм, який допоможе пояснити природу алкоголізму.

Також "Знай.uа" писав про 6 способів кинути пити сьогодні.