Вчені Квінслендського технологічного університету виявили, що препарат, отриманий із жирних кислот омега-3, зменшує запалення при остеоартриті.

Нове дослідження, опубліковане в Scientific Reports, присвячене ефективності резолвіну (RvD1) в якості можливого методу лікування остеоартрозу, пов'язаного з харчуванням, який вражає коліна, стегна і інші суглоби в організмі.

За словами співавторки дослідження доктора Індіри Прасадам (Indira Prasadam), дана робота заснована на попередніх дослідженнях університету, які виявили зв'язок між остеоартрозом і дієтами з високим вмістом жирів і вуглеводів.

Як виглядає остеоартроз

"Ми проаналізували вплив декількох різних препаратів, включаючи RvD1, на запалення суглобів, що є частиною остеоартрозу, викликаної ожирінням", — пояснила доктор Прасадам.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Експерименти в лабораторії показали, що RvD1 знижує маркери запалення в клітинах суглобів людини.У мишей препарат уповільнює прогрес пов'язаного з ожирінням остеоартриту в колінних суглобах, зменшує кількість прозапальних клітин в тканинах суглобів, зменшує тяжкість запалення і уповільнює деградацію суглобових хрящів і мембран.

"Результати нашого дослідження надають нові дані для цілеспрямованої терапії, спрямованої на зниження запалення у людей, які страждають метаболічним остеоартроз, пов'язаних з харчуванням з високим вмістом жирів", — затверджує доктор Прасадам.

Дегенеративні зміни в суглобах

Також у рамках дослідження, біологи вивчили ще один препарат Сlodronate Liposomes і виявили, що засіб ефективно зменшує запалення остеоартрозу у мишей з ожирінням.

Однак, за словами вчених, цей препарат, що володіє більш спрямованим дією і розщеплює клітини, не настільки ефективний, як резолвін.

Нагадаємо, медики запропонували естроген як засіб захисту меніска від небезпечного захворювання суглобів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", стовбурові клітини можна використовувати в якості засобу корекції розщепленого неба у немовлят.

Також "Знай.uа" писав, що ладан можна застосовувати в якості засобу лікування запалення суглобів.