Майндфулнес-медитація полегшує симптоми хронічного болю.

Згідно аналізу даних, недавно опублікованого в журналі Evidence Based Mental Health, медитативна техніка покращує показники благополуччя у пацієнтів.

Вчені перебрали дослідні бази даних відповідних клінічних випробувань, порівнявши ефективність когнітивно-поведінкової терапії (КПТ) і майндфулнес в лікуванні хронічного болю протягом тримісячного періоду.

Як працює майндфулнесс

Майндфулнес — вид медитації, який фокусує зусилля на миттєвому усвідомленні думок, почуттів, тілесних відчуттів і безпосереднього оточення. Методика допомагає постраждалим виробити ефективні способи впоратися зі своїм болем.

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом Старі сковорідки не доведеться викидати: як у домашніх умовах подарувати посуду друге життя
Показати ще

У рамках дослідження вчені вивчили результати 21 дослідження, в яких брали участь 2000 людей, більшість з яких становили жінки у віці від 35 до 65 років.

Хронічна біль, як правило, була пов'язана у них з опорно-руховим апаратом. Багато з них відчували симптоми протягом 10 років.

Аналіз показав, що між КПТ і майнфулнес немає істотних відмінностей. Обидва методи помітно поліпшили роботу опорно-рухового апарату і зменшили гостроту болю і пов'язаної з нею депресією у порівнянні зі звичайним доглядом або його відсутністю.

Порівняння гострої і хронічної болю

Слід зазначити, що хоча аналіз дав зіставні результати по обох методів, статистична похибка була крайньою високою. Це означає, що ще дуже рано говорити, який метод ефективніше для пацієнтів з хроничним болем. Необхідні подальші дослідження.

"І хоча КПТ покращує стан пацієнтів з хронічним болем, майндфулнесс може стати додатковим способом для поліпшення симптомів хронічного болю", — сказано в дослідженні.

Нагадаємо, медитація в стилі "майндфулнесс" зменшує симптоми менопаузи.

Як повідомляв портал "Знай.uа" люди, які практикують трансцендентальну медитацію, більш стресостійкі і володіють розвиненим емоційним інтелектом

Також "Знай.uа" писав, що медитація допомагає впоратися з посттравматичним стресовим розладом.