Вчені з'ясували, чому антидепресанти не допомагають однієї третини людей, які страждають від важких форм депресії.

Мова йде про селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну (СІЗЗС), які зазвичай полегшують симптоми розладів настрою, пише Molecular Psychiatry.

Дослідники з Інституту Салка вивчили діапазон реакцій на терапію СІЗЗС у 803 пацієнтів з тяжким депресивним розладом.

Симптоми депресії

З цієї групи вони обрали трьох пацієнтів, у яких спостерігалося ослаблення симптомів депресії після прийому антидепресантів, а також трьох пацієнтів, які ніяк не реагували на СІЗЗС-терапію.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Дослідники ізолювали клітини шкіри цих пацієнтів і трьох здорових суб'єктів з контрольної групи. Медики використовували методи репрограммирования стовбурових клітин для перетворення клітин в плюрипотентні стовбурові клітини, а звідти в нейрони.

Вчені вивчили, як нейрони, отримані від кожної людини, реагували на підвищений рівень серотоніну. Коли відбувалася вироблення гормону, то деякі нейрони демонстрували більш високу активність в порівнянні з нейронами здорових людей.

Причини депресії

Подальші експерименти вказали на два конкретних рецептора серотоніну (з семи відомих в мозку людини) 5-HT2A і 5-HT7. Коли ці рецептори блокувалися хімічною сполукою, нейрони переставали бути гіперактивними в присутності серотоніну. Це дозволяє припустити, що препарати, спрямовані на вищевказані рецептори, можуть бути ефективною альтернативою нинішнім антидепресантам у деяких пацієнтів, проте необхідні додаткові дослідження.

"Я сподіваюся, що результати нашого дослідження допоможуть людям, які знаходяться в екстремальних ситуаціях з точки зору того, як вони реагують на лікування", — заявляє автор дослідження Криша Вадодариа (Krishna Vadodaria)

Нагадаємо, епізоди постнатальной депресії у батьків збільшують ймовірність виникнення того ж розлади у їхніх дочок.

Як повідомляв портал "Знай.uа", нещодавнє дослідження шведських учених показало, що кількість чоловіків, що страждають від лавр батьківства зросла в 10 разів.

Також "Знай.uа" писав, ймовірність розвитку постнатальной депресії вище на 79% у жінок, які народжують хлопчиків.