Популярна антибактеріальна речовина може посилити стійкість деяких мікробів до антибіотиків.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяТриклозан — це антибактеріальне з'єднання, яке міститься в повсякденній побутовій техніці та засобах особистої гігієни: зубна паста, мило, рідина для миття посуду, дезодоранти, кухонні і постільні речі, іграшки, одяг та сміттєві пакети, пише
Виробники додають хімічну речовину в ці продукти, тому що вважають, що воно вбиває бактерії, які можуть призвести до погіршення самопочуття людей. Однак нові дослідження показують, що триклозан може надавати зворотний ефект.
Дослідники з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі провели експерименти in vitro і in vivo і виявилося, що триклозан робить бактерії сильніше і більш стійкими до дії антибіотиків.
Зокрема, речовина підвищив стійкість кишкової палички та золотистого стафілокока до бактерицидних антибіотиків до 10 000 разів in vitro.
Також триклозан значно збільшив кількість бактеріальних клітин.
В рамках дослідження учені додали триклозан у питну воду гризунів, щоб відтворити рівні, які вони очікують знайти в людях.
За їх оцінками, приблизно у 75 % людей в США триклозан міститься в сечі і лише 10 % з них мають рівні, які є достатньо високими, щоб зупинити ріст кишкової палички.
"Наші дані свідчать про несподівани наслідки і, безумовно,високих концентрацій протимікробних препаратів у споживчих товари, підтверджуючи нагальну необхідність переоцінки витрат і вигод, пов'язаних з профілактичним використанням триклозану" — заявила авторка дослідження Петра Левін.
Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені створили нову єдину вакцину від сибірської виразки і легеневої чуми.
Також "Знай.uа" писав, що команда з Медичної школи Західного резервного університету Кейза відкрила новий спосіб лікування сепсису.