Австралійські вчені виявили незвичайний тип близнюків, які розвинулись з однієї яйцеклітини і двох сперматозоїдів.

Хлопчику і дівчинці виповнилося чотири роки на даний момент, пише Daily Mail.

Яйцеклітина їх матері була запліднена природним шляхом двома сперматозоїдами одного і того ж батька: один "пуголовок" ніс в собі хромосому X, а другий — хромосому Y.

Два сперматозоїда і одна яйцеклітина

Спочатку лікарі помилково вважали, що хлопчик і дівчинка — ідентичні близнюки, оскільки ультразвукове дослідження, проведене на початку вагітності, показало, що у них одна і та ж плацента.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Але більш пізні спостереження виявили, що двійнята різної статі, і медики зрозуміли, що сталося щось незвичайне.

Експерти Технологічного університету Квінсленда пояснили, що після запліднення яйцеклітина розділилася на три ембріона з ДНК з двох сперматозоїдів.

Один з ембріонів перестав розвиватися, але залишилися два, які продовжували зростати, кожен мав різний генетичний матеріал від батька.

Хлопчик і дівчинка, які проживають у Брісбені, отримали точні копії ДНК своєї матері, і тільки 78 % збігів ДНК батька.

Близнюки хлопчик і дівчинка

"Виявилось, що у дівчинки виникли зміни в яєчнику, тому, на жаль, їй довелося вирізати їх", — розповів доктор Майкл Габбетт.

Лікарі використовують ультразвукове сканування для відстеження розвитку можливих вад хлопчика.

Слід зазначити, що геном чоловіка передається мільйонам сперматозоїдів, але тільки один фрагмент може бути переданий конкретній дитині.

Наприклад, у чоловіків є хромосоми XY (деякі з його сперматозоїдів містять X хромосоми, а деякі Y). Це і впливає на стать дитини (X — дівчинка, Y— хлопчик).

Щоб перевірити, чи може це явище бути більш поширеним, команда доктора Габбетта вивчила міжнародну базу даних, що складається з 968 близнюків і їх батьків, але жодна з них не виявила аналогічної картини.

Дивіться: Чайлдфрі. Чому жінки не хочуть народжувати.

Нагадаємо, бездітні жінки на 72 % частіше вмирають від раку, ніж матері.

Як повідомляв портал "Знай.uа", польські вчені з компанії СoolTec розробили пристрій охолодження яєчок, яке допоможе в лікуванні чоловічого безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, еректильна дисфункція може бути пов'язана з неправильною роботою конкретної ділянки ДНК.