Китайський вчений Хе Цзянькуй (He Jiankui) стверджує, що допоміг створити перших у світі генетично модифікованих людей.

Унікальні близнюки народилися кілька тижнів тому і отримали імена Лулу і Нана. За словами доктора Цзянькуй, у них вироблен імунітет перед зараженням ВІЛ, повідомляє Daily Mail.

У рамках дослідженния доктор "змінив" ембріони семи пар під час лікування безпліддя. Він заявив, що його мета була не в тому, щоб вилікувати або запобігти успадковану хвороба, а в тому, щоб протистояти зараження ВІЛ.

Для своєї роботи професор використовував високотехнологічний інструмент CRISPR-cas9, який дозволяє працювати з ДНК і вимикати гени, які призводять до проблем.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідник заявляє, що до цього він практикував редагування генів у мишей, мавп і людських ембріонів в лабораторії протягом декількох років і навіть намагався подати заявку на патентування методу.

В рамках експеременту медик намагався відключити ген під назвою CCR5, який утворює білковий отвір, що дозволяє ВІЛ проникати в клітку.

У всіх чоловіків з проекту був ВІЛ, у жінок — ні. Батьки страждали від інфекції, яку придушували стандартними ліками проти ВІЛ, що допомагають захистити потомства від зараження.

Проте мета дослідження заключаласьв тому, щоб запропонувати парам завести дитину, яка буде назавжди захищений від ВІЛ. Добровольців для експерименту доктор набрав з допомогою групи захисту прав людини під назвою Baihualin.

За словами вчених, вони "промили" сперматозоїдів від сперми, в якій може міститися ВІЛ. Потім "пуголовків" помістили в яйцеклітину, а лише потім була опроведена операцію по редагуванню гена.

Тести показують, що в одного близнюка були обидва копії передбачуваного гена, а в іншого близнюка — тільки одна.

Люди з однією копією гена можуть заразитися ВІЛ, хоча деякі стверджують, що їх стан погіршується повільніше

Професор Хе Цзянькуй заявив, що він працював Китаї, так як цей вид редагування генів заборонений в Сполучених Штатах з-за побоювань, що зміни в ДНК можуть деформувати інші гени.

Тим не менш, слід зазначити, що немає ніякого незалежного підтвердження заяви доктора Цзянькуй. Результати його дослідження також не були опубліковані в журналі, де його могли проверть інші експерти.

Нагадаємо, швейцарські вчені розробили гель, який допомагає вилікувати травми хрящів і менісків.

Як повідомляв портал "Знай.uа" британські вчені розробили мініатюрний пристрій, що допоможе діагностувати причини безпліддя.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.