Захопленням вейпінгом негативно відбивається на здоров'ї голосу.

Згідно з новим дослідженням, опублікованим в журналі Tobacco Control, куріння електронних сигарет призводить до виникнення захриплості у дорослих людей.

Зазвичай хрипота пов'язана зі звуженням або порушенням роботи дихальних шляхів, часто є провісником інших серйозних захворювань: емфізема, гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, серцева недостатність, рак легенів і апное уві сні.

Причини хрипоти

Авторка дослідження Дебора Оссип (Deborah J. Ossip), стверджує, отримані висновки узгоджуються з результатами попередніх досліджень, які показують, що ароматизатори електронних сигарет завдають шкоди клітинам легенів, викликаючи запалення в легеневої тканини.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

До такого висновку дослідники з Медичного центру Рочестерського університету прийшли після того, як проаналізували дані більш ніж 28 000 дорослих в США, яки взяли участь у дослідженні "Оцінка впливу тютюну на здоров'я населення".

Вчені також врахували інші можливі фактори: вік, стать, етнічну приналежність, індекс маси тіла, пасивне куріння та інші фактори ймовірність появи хрипа і супутніх респіраторних симптомів. Як виявилося, у дорослих, які вейпят, хрипота зустрічалася в 1,7 рази частіше, ніж у осіб, які не курять і не вейпят.

Рідина для вейпа

Дослідники визнають, що існують обмеження на проведення дослідження. Так як багато в чому дослідники відштовхувалися від даних, наданих самими добровольцями, які могли бути не об'єктивним.

Також дані не включають інформацію про деякі важливі фактори, які можуть вплинути на результати: раціон харчування і рівень фізичної активності учасників.

Нагадаємо, вейпінг збільшує ризик виникнення інсульту, інфаркту та інших захворювань серця.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вейпери вдихають менше токсичних речовин, ніж курці.

Також "Знай.uа" писав, що куріння сигарет може призвести до розвитку когнітивних порушень у дітей та онуків.