Карієс зубів погіршує симптоми онкології кишечника.

До такого висновку прийшли експерти з Стоматологічного коледжу Колумбійського університету, пише Daily Mail.

Отримані ними дані доповнюють відомості досліджень, які показують, що здоров'я порожнини рота може бути пов'язано не тільки із зовнішнім виглядом і запахом наших зубів, але і з організмом в цілому.

Стадії карієсу

Дослідження останніх років показали, що зубний наліт пов'язаний зі здоров'ям серця, неврологічними розладами та ростом пухлин.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Доктор Іпін Хань (Yiping Han) з Стоматологічного коледжу Колумбійського університету сказав, що результати дослідження допомагають пояснити, чому деякі випадки раку розвиваються набагато швидше, ніж інші.

Дослідники з'ясували, як F. nucleatum — звичайна бактерія порожнини рота, часто бере участь у карієсі, прискорює ріст раку товстої кишки.

Третину раку товстої кишки пов'язана із загальною бактерією порожнини рота, званої F. nucleatum. Ці випадки часто бувають самими агресивними, але ніхто не знає, чому.

Нове дослідження показало, що неракові клітини кишечника не містять білка, званого Аннексин А1, який стимулює ріст раку.

Потім вчені підтвердили, що як in vitro, так і в експериментах на мишах, якщо відключити А1, то вдається запобігти зв'язування F. nucleatum з раковими клітинами, а значить виходить уповільнити їх зростання

Стадії раку кишечника

Дослідники також виявили, що F. nucleatum збільшує вироблення Аннексина А1, залучаючи більше бактерій.

В даний час дослідна група шукає способи використання Аннексина А1 в якості биомаркера, а також потенційної мети для розробки нових методів лікування раку кишечника та інших видів онкології.

Нагадаємо, регулярне чищення зубів і використання зубної нитки зменшує ймовірність розвитку гіпертонії.

Як повідомляв портал "Знай.uа" дослідники вважають, що невеликий перекус перед сном ніяк не відбитися на здоров'я, а часом навіть досить корисний.

Також "Знай.uа" писав, яким органам шкодять криві зуби.