Гіпнотерапія допоможе в лікуванні синдрому роздратованого кишечнику (СРК).

До такого висновку прийшли фахівці з Утрехтського університету на підставі контрольованого випробування, результати якого опубліковані в журналі The Lancet Gastroenterology & Hepatology.

В рамках найбільшої наукової роботи медики протестували ефективність індивідуальної і групової гіпнотерапії.

Медики проаналізували дані 354 чоловік у віці від 18 до 65 років з синдромом роздратованого кишечника. Учасників розділили на три групи: перша (150 осіб) відвідувала 45-хвилинні сеанси гіпнотерапії два рази в тиждень протягом півмісяця; друга (150) — групові сеанси; третя — освітні семінари про СРК.

Популярні новини зараз
Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Під час сеансів гіпнотерапевти застосовували методи позитивної візуалізації. Вони також надали учасникам компакт-диски, які дозволили їм практикувати методи гіпнозу самостійно протягом 15-20 хвилин на щоденній основі.

Дослідники попросили учасників заповнити анкети, які містили наступні питання: опис симптом СРК, якість життя, витрати на охорону здоров'я і як часто їм доводилося пропускати роботу з-за стану.

Вчені виявили, що люди з СРК, які брали участь в гіпнотерапії, будь то індивідуальні або групові сеанси, відчули поліпшення симптомів, проти теперішніх учасниками з третьої групи. Більше того ефект закріпився на дев'ять місяців.

"Ми не знаємо точно, як працює гіпнотерапія, але можливо вона змінює менталітет пацієнтів і механізми внутрішнього подолання, що дозволяють підвищити контроль над вегетативними процесами організму", — заявила провідна авторка дослідження Карла Флік (Carla Flik).

Нагадаємо, люди, які страждають від псоріазу, два рази частіше піддаються ризику розвитку певних захворювань кишечника.

Як повідомляв портал "Знай.uа" любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікуванні депресії.