Люди, які страждають від псоріазу, два рази частіше піддаються ризику розвитку певних захворювань кишечника.

Зокрема, нове дослідження показало, що лускатий лишай провокує формування хвороби Крона і виразковий коліт, які є видами запальних захворювань кишечника (IBD), пише Live Science.

Згідно з даними Національного інституту здоров'я, всі вищезазначені хвороби пов'язані з поганою роботою імунної системи, що призводить до набряку і надзвичайно швидкому розвитку нових клітин шкіри.

Попередні дослідження також припустили, що одні і ті ж гени можуть брати участь у розвитку як псоріазу, так і IBD.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

У новій науковій роботі медики проаналізували інформацію дев'яти попередніх досліджень за участю понад 7 мільйонів чоловік.

Аналіз показав, що у людей, які страждають від псоріазу, в 2,5 рази частіше розвиваються хвороба Крона і в 1,7 рази — виразковий коліт.

І хоча медики вважають, що взаємозв'язок між цими захворюваннями може бути викликан генетичними аномаліями, або неналежною роботою імунної системи, дослідження 2015 року показало, що у людей з лускатим лишаєм спостерігається недостатня різноманітність мікробіома в кишечнику. Аналогічні сипмтомы зустрічаються у пацієнтів з IBD.

Тим не менш, дослідження виявило зв'язок між псоріаз і IBD; отримані результати не дозволяють визначити причину зв'язку або довести, що псоріаз і IBD мають спільне походження.

Крім того, наукові роботи, включені в аналіз, в основному стосувалися людей із західних країн, тому необхідні подальші дослідження для вивчення зв'язку в інших групах населення.

Нагадаємо, антипсихотичні препарати, які сорок років застосовувалися для лікування делірію у тяжкохворих пацієнтів, виявилися малоефективними — галоперидол і зипразидон, які відносяться до класу небезпечних ліків, не приносять помітного поліпшення.

Як повідомляв портал "Знай.uа", любителі фастфуду частіше за інших страждають від депресії.

Також "Знай.uа" писав, що медики збираються використовувати кетамін в експериментальному лікування депресії.