Вчені Інституту регенеративної медицини Уейк Форест створили біопринтер, який використовує власні клітини людини для створення шарів нової шкіри та нанесення безпосередньо на рану.

Процедура включає в себе збір основних клітин шкіри — дермальних фібробластів і епідермальних кератиноцитів — з біопсії нормальної шкірної тканини людини, пише The Scientific Reports.

Вчені додають клітини в гідрогель, а потім поміщають їх в біопринтер, який сканує рану людини, подає дані в програмне забезпечення і повідомляє пристрою, куди помістити надруковані шари шкіри.

Прототип пристрою біопринтера

Отриманий матеріал друкується унікальним чином, щоб точно відповідати ділянкам рани людини, яких він потребує, без необхідності донорського трансплантата шкіри.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Ця техніка може відтворювати природні функції шкіри, це означає, що загоєння може займати менше часу і мати менше ризиків.

"Унікальним аспектом цієї технології є мобільність системи і можливість лікування великих ран на місці шляхом їх сканування та вимірювання для того, щоб клітини розташовувалися безпосередньо там, де вони необхідні для створення шкіри", — пояснили винахідники

Біопринтинг шкіри

Дослідники відзначають, що трансплантати шкіри є звичайним явищем, але вони можуть мати безліч недоліків.

Наприклад, трансплантати можуть бути обмежені через нестачу здорових тканин. Крім того, донорські трансплантати шкіри можуть призвести до відторгнення тканин.

Хоча дослідники показали, як цей метод працює на демонстраційних моделях, наступним кроком є планування клінічних випробувань на людях.

Дивіться також: Коли необхідна і як відбувається пересадка

Нагадаємо, медики запропонували використовувати риб'ячу шкіру в якості засобу лікування опіків.

Як повідомляв портал "Знай.uа", швейцарські вчені розробили гель, який допомагає вилікувати травми хрящів і менісків.

Також "Знай.uа" писав, що команда вчених запропонувала план по створенню Ноєвого ковчега для мікробіома.