Наші суглоби видають різні звуки: клацання, хрусти і так далі.

У медичній термінології всі вони називаються крепітація від латинського слова "crepitus", яке означає "шуміти, тріщати", пише Conversation.

Хрускіт суглобів зустрічаються у людей в будь-якому віці, але найчастіше у літньому. Чому так відбувається?

Чому пальці хрумтять

Бульбашки повітря, які утворюються в місцях стиків суглобів, вважаються найбільш поширеною причиною виникнення хрускоту. Шум виникає в районі суглобах, де зустрічається шар рідини, що розділяє дві кістки.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів
Показати ще

Низький тиск у просторі суглоба призводить до утворення газової порожнини синовіальної рідини (природного мастила в суглобі), яка складається з кисню, азоту та вуглекислого газу.

І хоча хрускіт і шум суглобів може налякати, вони рідко свідчать про проблеми зі здоров'ям.

Дослідження, проведене в 1947 році, стало першою спробою анатомистов зрозуміти механізм тріска. Вчені вирішили, що бульбашки утворилися в результаті тріщин.

Науковий конфлікт викликав багато суперечок і не було вирішене до 2015 року. Лише тоді було проведено медичне обстеження суглобів в режимі реального часу, яке показало, що саме формування бульбашок створює шум. Потім потрібно деякий час, щоб гази знову накопичувалися, тому ви не можете знову і знову "хрустіти" колінами або кісточками пальців.

Хрусткі суглоби

У пацієнтів з гіпермобільністю суглобів (здатність розширювати суглоби за межі нормального діапазону рухів) часто спостерігається крепітація. Це пов'язано з тим, що їх суглоби можуть легко розтягуватися далі один від одного, таким чином формуються повітряні порожнини.

Гіпермобільність суглобів (яка відрізняється від синдрому гіпермобільності суглобів) дуже поширена і зачіпає 10-20 % людей на Землі. Є спадковою, тому клацання по суглобам можуть зустрічатися у всієї сім'ї.

Ймовірно, в дитинстві ви чули, що якщо "тріщати" суглобам, у вас може розвинутися артрит. Кілька досліджень показали, що це не так.

Найголовніше, один з дослідників був настільки відданий тому, щоб встановити істину, що "хрустів" кісточками пальців на одній руці протягом 60 років. Подальша візуалізація показала відсутність ознак захворювання суглобів.

Хрускіт частішає з віком

Коли є підстави для занепокоєння

Поверхні кісток покриті шаром хрящів, які пом'якшують взаємодія між двома кістками. Але при захворюваннях суглобів (наприклад, остеоартрит) хрящі зношуються.

Через це кістки безпосередньо стикаються один з одним, викликаючи неприємні, болючі відчуття, тріск і шум. У всьому світі страждають на остеоартроз 50 % людей старше 65 років. Біль від остеоартрозу можна усунути з допомогою різних методів лікування, які необхідно вивчити.

Галасливі суглоби — звичайне явище. В більшості випадків причиною "хрускоту" суглобів считается фізіологічна, а не патологічна причина.

Фактично, було встановлено, що антилопи свідомо клацають коліном, щоб продемонструвати свою бойову майстерність.

Але будь-який шум, що виходить із суглоба протягом тривалого часу або заподіює біль, повинен бути обов'язково оглянут лікарем.

Дивіться також: Про самому головному. Хрускіт суглобів

Нагадаємо, препарат, отриманий з жирних кислот омега-3, зменшує запалення при остеоартриті.

Як повідомляв портал "Знай.uа", медики запропонували естроген як засіб захисту меніска від небезпечного захворювання суглобів.

Також "Знай.uа" писав, що ладан можна застосовувати в якості засобу лікування запалення суглобів.