Люди, які відвідують концерти, феєрверк-шоу, рейви або інші події, напевно, хоч раз в житті стикалися з тимчасовою втратою слуха.

Дослідники з Линчепингского університету нарешті виявили механізм, який пояснює, чому гучні звуки негативно впливають на наш слух, пише Proceedings of the National Academy of Sciences.

Зокрема, вчені виявили, що крихітна структура завитки — векторна мембрана — відіграє важливу роль у цьому процесі, виступаючи в якості сховища для іонів кальцію. Ці ж іони кальцію сприяють регулюванню функцій сенсорних клітин.

Як ми чуємо

Іони кальцію, що представляють собою атоми кальцію з позитивним зарядом, відіграють ключову роль у процесах, завдяки якому ми чуємо звуки.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Перетворення звукових хвиль в нервові імпульси відбувається у внутрішньому вусі. Завитка містить багато сенсорних клітин, які виявляють звуки і генерують сигнали, що надходять в мозок.

Вчені досліджували концентрацію іонів кальцію у внутрішньому вусі морських свинок, яка дуже схожа на людське вухо.

Дослідники виявили, що вертикальна мембрана має набагато більш високу концентрацію іонів кальцію, ніж навколишня рідина. Схоже, що мембрана функціонує як сховище, так що сенсорні клітини оточені більш високими рівнями іонів кальцію, ніж вважалося раніше.

Коли експерти додали речовину, яка вимиває іони кальцію, сенсорні клітини перестали функціонувати. На наступному етапі вони піддавали внутрішнє вухо впливу шуму, який відповідає рівню шуму, спостережуваного на рок-концертах, що мало той же ефект.

Шкала шуму в децибелах

"Коли ми піддаємо ізольовані внутрішні вуха гучному шуму в лабораторії, рівень кальцію в мембрані знижується, і сенсорні клітини перестають функціонувати. Однак через деякий час концентрація іонів кальцію повертається на колишній рівень, і сенсорні клітини знову починають функціонувати", — пояснив автор дослідження Андерс Фридбергер.

Раніше вчені вважали, що крихітна мембрана виконувала механічну функцію, але останнє відкриття припускає, що векторна мембрана може грати набагато важливу роль у регулюванні слуху за рахунок накопичення кальцію.

Тепер дослідницька група має намір вивчити, як той же механізм впливає на втрату слуху з віком у людей різної категорії

Дивіться також: Вікова втрата слуху

Нагадаємо, чому люди отримують задоволення від музики.

Як повідомляв портал "Знай.uа", експерти з Каліфорнійського університету ідентифікували набір генів, які впливають на ризикованість у вчинках.

Також "Знай.uа" писав, що вчені підрахували, скільки існує виразів обличчя.