Майже дев'яти мільйонів людей щорічно помирають від забруднення повітря.

До такого сумного висновку дійшли дослідники з Всесвітньої організації охорони здоров'я. Порівнявши статистику смертності по курінню і поганої екології, експерти встановили, що куріння забирає на 1,5 мільйона життів менше, ніж забруднення, пише Daily Mail.

Дослідження показують, що причиною смерті можуть бути брудні частинки, вироблені вихлопними трубами з транспортних засобів, заводів і електростанцій.

Вихлопні гази

Тільки в одній Європі дослідники встановили, що кількість загиблих перевищила попередню оцінку в 790 000 чоловік.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Дослідження включало комп'ютерне моделювання взаємодії природних і штучних хімічних речовин у поєднанні з інформацією про щільності населення, фактори ризику захворювань та причин смерті.

З'ясувалося, що кількість смертей від серцево-судинних захворювань, які можна віднести на рахунок забруднення повітря, набагато вище, ніж очікувалося.

Тільки в одній Європі надмірне число смертей становить майже 800 000 в рік, і кожна з цих смертей означає скорочення середньої тривалості життя більше ніж на два роки.

Було встановлено, що в усьому світі забруднення повітря призводить до 120 додаткових смертей на 100 000 чоловік в рік.

Забруднення атмосфери

Випадки легеневих і серцево-судинних захворювань були викликані в основному мікроскопічними частинками "PM 2.5", які осідають у легенях і потрапляють в кровотік.

Дизельні дорожні транспортні засоби є одним з найбільших виробників твердих частинок забруднення в розвинених країнах.

До інших джерел відносяться промислові процеси спалювання викопного палива, електростанції і побутове теплопостачання.

Вчені закликають до більш жорсткого обмеження забруднення твердими частинками.

В даний час середня межа безпеки частинок PM 2,5 в ЄС становить 25 мікрограмів на кубічний метр повітря, що в два рази перевищує рекомендацію ВООЗ в 10 мікрограмів.

Дивіться також Сміття (2013), документальний фільм

Нагадаємо, проживання у забруднених містах з раннього дитинства провокує ожиріння.

Як повідомляв портал "Знай.uа", несприятлива екологічна обстановка провокує розлади настрої.

Також "Знай.uа" писав, що потрібно знати про OMAD-дієту.