Здатність кішок полегшувати самотність тяжкохворих людей та чергувати біля ліжка вмираючих варто зробити предметом наукового дослідження.

Персонал будинків престарілих розповідає, як деякі кішки приходять саме до найбільш самотніх і важко хворих. Про це пише працівниця такого закладу у Швеції Сусанна Гайе у Dagens Nyheter.

"Після того як я сама серйозно захворіла, і наша кішка втішала мене, пестила і доглядала, я зацікавилася питанням котячої емпатії", - зізналась Сусанна.

Її зацікавлення привело до того, що в будинках для людей похилого віку провели два дослідження. Перше опублікували в 2016 році в газеті "Сеніора" і в книзі "Між нами, друзями кішок".

А друге дослідження провели через 2 роки – у 2018. Сусанна Гайе взяла 30 інтерв'ю в будинках для людей похилого віку по всій країні від Сконе до Вестерботтена.

Популярні новини зараз
РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Однак кішок було не 30, а набагато більше, адже в багатьох будинках престарілих їх більше однієї, і до того ж персонал часто розповідає про декілька поколінь кішок. Особливо цікаво, що деякі кішки приходять до тяжкохворих і вмираючих людей", - каже дослідниця.

Нерідко кіт раніше персоналу виявляє, що людина тяжко хвора, розповіла Гайе. Бачачи поведінку кота, співробітники розуміють, що наближається останній час пацієнта.

Наприклад, кіт біжить попереду персоналу до певних дверей або сидить і голосно нявкає під такими дверима, ніби кажучи: "Ви тут потрібні".

"Ці особливі коти дуже вперті. Вони наполегливо намагаються увійти в кімнату, де лежить тяжкохворий, навіть якщо це людина, яку кіт не дуже добре знає. Кіт прослизає з персоналом в ліфт і через замкнені на кодовий замок двері, аби потрапити до важкохворих", - розповіла дослідниця.

Кота завжди пускають в кімнату, якщо тільки хворий не проти. Зазвичай кіт лягає в ногах і муркоче, і тривожна атмосфера змінюється спокоєм.



В одному будинку для літніх людей розповіли, що лікар, який приходив подбати про літніх і хворих людей, питав, чи підходить місцевий кіт до якихось конкретних людей. Цей лікар, очевидно, знає про здібності кішок виявляти небезпечні для життя захворювання.

Значення тварин для життя і здоров'я людей вивчалося і підтверджувалося в багатьох дослідженнях. А от зв'язок між котами і вмираючими ще належить зрозуміти.

"Потрібно вивчити цю унікальну здатність деяких кішок передбачати останню годину людини і заспокоювати її в цей момент", - вважає Сусанна Гайе.

Нагадаємо, дослідники довели, що домашні тварини не тільки допомагають нам впоратися з самотністю, але і можуть лікувати серйозні захворювання.

Як повідомляв портал Знай.ua, реакція котів на нервозність господарів вразила вчених

Також Знай.ua писав, кішки навчилися маніпулювати людьми