Тепер звичайний смартфон можна використовувати для аналізу якості води.

Дослідники з Единбурзького університету розробили біосенсор, який підключається до телефону і використовує бактерії для виявлення небезпечних рівнів миш'яку, пише Nature Chemical Biology.

Розробники вважають, що існує гостра необхідність у наданні простих та доступних за ціною рішень по аналізу води на шкідливі речовини.

Каналізаційні труби

Крім того, в країнах з обмеженими ресурсами відчувається нестача достатньо кваліфікованого персоналу і медичних установ для перевірки води на забруднення.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Дослідники стверджують, що нові пристрої можуть замінити існуючі тести, які складні у використанні, потребують у спеціальному лабораторному обладнанні і можуть виробляти токсичні хімікати.

Забруднення води важкими металами є глобальною проблемою охорони здоров'я. ЮНІСЕФ повідомляє, що забруднену миш'яком питну воду споживають понад 140 мільйонів людей у всьому світі.

Брудна вода

В рамках свого дослідження вчені протестували датчики миш'яку, взявши зразки навколишнього середовища з свердловин в Бангладеш, який сумно відомий найвищим у світі рівнем вмісту миш'яку в грунтових водах.

Довгострокове вплив високих рівнів миш'яку призводить до ураження шкіри та раку і пов'язане з 20 % всіх смертей в найбільш постраждалих регіонах.

Дослідники розробили біосенсор, маніпулюючи генетичним кодом бактерій кишкової палички Escherichia coli. Вони додали генетичні компоненти в якості підсилювачів при виявленні миш'яку.

Зразки води подавалися в пластиковий пристрій, що містить бактерії. Це призвело до утворення флуоресцентних білків, які проявляються у присутності миш'яку.

Дослідники вважають, що цей підхід можна було б використовувати для виявлення інших екологічних токсинів, діагностики захворювань та локалізації наземних хв.

Водопровідний кран

Нагадаємо, як гаджети впливають на здоров'я дітей.

Як повідомляв портал "Знай.uа", випромінювання від смартфонів провокує розвиток онкологічних захворювань серця, головного мозку та надниркових залоз, але є нюанси.

Також "Знай.uа" писав, яку небезпеку таять смартфони