Багато людей не уявляють своє життя і особливо ранок без кави, однак при неправильному його вживанні цей підбадьорливий напій може серйозно нашкодити організму.

Нове дослідження вчених може засмутити всіх кавоманів світу. Як заявили експерти, вживання однієї-двох чашок кави в день сприяє підвищенню ризику розвитку раку легенів.

Ефекти кави досліджувалися неодноразово, і ось – нова робота науковців, що представляють Університет Вандербильда в штаті Теннессі. Вони виявили, що регулярне вживання кави може мати вкрай неприємний наслідок. Передає Хвиля.

"Люди, які п'ють одну-дві чашки кави на день, підвищують для себе ризик розвитку раку легенів", - заявили дослідники.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Даний висновок був зроблений вченим після проведеного аналізу 17 дослідних проектів з участю в них в загальному більше мільйона чоловік. Серед них у 20,5 тисяч розвинувся за час досліджень рак легенів.

Для фахівців було важливим розділити серед факторів впливу на розвиток цього захворювання вживання кави і куріння. Курці часто активно вживають каву, і завжди існує ризик неправильної оцінки даних обставин. Автори роботи зазначили, що аналіз безлічі робіт дозволив їм відокремити вживання кави серед інших обставин, що підвищують ризик розвитку ракових захворювань дихальної системи.

В результаті вони констатували: курці, регулярно вживали до двох чашок кави в день, підвищили особистий ризик раку легенів на 41%, а некурці — на 37%.

Також вчені з'ясували, що вживання кави не було пов'язано з підвищеним ризиком розвитку гліоми або колоректального раку у чоловіків і жінок. Крім того, було виявлено, що кава пов'язаний з більш низьким ризиком розвитку раку молочної залози у жінок в постменопаузі, а чай — з більш низьким ризиком гліоми у представниць слабкої статі.

Нагадаємо, онкологи благають не пити гарячий чай. Американські вчені виявили, що температура води впливає на розвиток хвороб стравоходу.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієтологи розповіли, як схуднути за допомогою напоїв. Прийнято думати, що схуднення - нелегка праця, і добитися його можна тільки за допомогою правильного харчування і спорту. Однак є ще один секрет.

Також "Знай.uа" писав, у каві виявили ліки від страшного чоловічого захворювання. Вчені провели ряд експериментів і встановили цілющі компоненти ароматного напою.