Собачий ніс містить в 10 000 разів більше рецепторів запаху, ніж ніс звичайної людини.

Завдяки цьому собаки можуть відчути запахи, які люди не відчувають, пише Medical Xpress.

Нове дослідження BioScentDx показало, що собаки також можуть використовувати свій розвинений нюх для визначення зразків крові людей з онкологічними захворюваннями з точністю майже 97 %.

Собака-медик

Отримані результати можуть змінити концепцію скринінгу раку і дозволять використовувати нові недорогі і точні методи діагностики онкологічних захворювань.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

Провідний дослідник BioScentDx Хізер Жанкейра представила своє дослідження на щорічних зборах Американського товариства біохімії і молекулярної біології в 2019 році.

Для нового дослідження Жанкейра і її колеги навчили чотирьох собак мисливської породи відрізняти нормальну сироватку крові від зразки зі злоякісними новоутвореннями легень.

І хоча один пес по кличці Снагглз так і не навчився виявляти захворювання, інші три собаки правильно визначили 96,7 % зразків раку легенів і 97,5 % нормальних зразків.

Собака-медик шукає зразки крові з онкологією

В подальшому BioScentDx планує використовувати тварин для розробки неінвазивного способу скринінгу на рак та інші небезпечні для життя захворювання.

У листопаді компанія планує почати дослідження раку молочної залози, в ході якого учасники здають зразки свого дихання для скринінгу спеціально навчених собак.

Дослідники також планують розділити зразки на їх хімічні компоненти і представити їх тваринам, щоб виявити речовини, які виявляють собаки.

Собака-медик

Нагадаємо, запах інфікованих організмів може передаватися здоровим без зараження інфекцією.

Як повідомляв портал "Знай.uа", міжнародна команда вчених з Великобританії та Гамбії виявили перші докази, що собаки можуть унюхати малярію.

Також інформаційний портал "Знай.uа" писав, що поїлки для собак містять бактерії, які загрожують здоров'ю та життю.