Нещодавно вчені визначили, що смажити шашлик так само шкідливо, як і палити тютюн. Таким чином можна спровокувати онкологічні захворювання.

Завдяки низькій чутливості до ПАУ людина може палити аж до глибокої старості. При цьому дим не здається курцеві чимось неприємним і не призводить до швидкого погіршення здоров'я. Але у цієї категорії людей високий ризик виникнення раку легенів.

Як з'ясували китайські та британські вчені, приготування на відкритому вогні не менш небезпечне, ніж куріння сигарет. Так, збільшується ризик пневмонії, астми та інших хвороб легенів на 40-60 відсотків.

Фахівці два роки спостерігали за 300 тис китайців у віці від 30 до 79 років. Майже половина з них іноді або постійно користувалися вугіллям та дровами для приготування їжі та обігріву приміщень. Ніхто з учасників дослідження не курив і не страждав захворюваннями легень на момент експерименту.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Через дев'ять років близько 20 тис учасників дослідження померло від раку і важких хвороб легенів або потрапило в лікарню з подібними діагнозами. Наголошується, що всі постраждалі регулярно готували їжу на відкритому вогні або топили в будинках печі.

Вчені зробили висновок, що представники цієї категорії на 54 відсотки частіше вмирали від хвороб легенів, ніж їх однолітки.

Поїдання великої кількості м'яса, яке смажиться при надмірно високих температурах, помітно збільшує ризик розвитку раку нирок, особливо для людей з рідкісною версією гена ITPR2. Найбільш шкідливими виявились дрова — у середньому вони підвищували ризик розвитку легеневих захворювань на 37 відсотків, а вугілля — на 22 відсотки.

Вірогідність захворіти на туберкульоз і астмою збільшувалася приблизно в півтора-два рази. Шанси набути обструктивну хворобу легенів або гострі інфекції нижніх дихальних шляхів були трохи нижче.

На думку китайських фахівців, навіть нетривалий контакт з димом багаття значно підвищує концентрацію канцерогенів в організмі і збільшує ймовірність розвитку раку легенів, сечового міхура та шкіри.

Нагадаємо, що Олексій Дорошенко розповів, наскільки в цьому році стало дорожче посидіти з друзями на шашликах.

Як повідомляв портал Знай.uа, у цьому році на українців чекають довгі травневі свята. Також люди зможуть більше відпочити, починаючи вже з кінця квітня.

Також портал Знай.uа писав, що напередодні сезону пікніків і "шашличного" відпочинку українців засмутили черговим подорожчанням.