Ацетилсаліцилова кислота або ж аспірин - чи не найпопулярніший засіб серед українських родин та педіатрів при лихоманці і запальних процесах різного походження.

Після того, як вчені довели шкоду аспірину на слизову оболонку шлунка, ацетилсаліцилову кислоту почали застосовувати рідше, розповідає відомий лікар Євген Комаровський.

Євген Комаровський
Євген Комаровський

Якщо ж говорити про зниження температури, то частоту призначень ацетилсаліцилової кислоти в медицині не зменшили.

"Зрештою, якщо саме в цей момент у дитини 39 ° С і мама переконана в тому, що після ліки стане легше, так ніякі теоретично можливі виразки шлунка не будуть реальною перешкодою для початку лікування". Євген Комаровський

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дослідження інших учених виявило ще страшніші наслідки. Мова йде про хворобу синдрому Рея. При цій хворобі важко вражається головний мозок та печінка.

Причина розвитку синдрому Рея точно не встановлена дотепер. Водночас виявлено три групи факторів, що сприяють розвитку цього синдрому:

• вроджені порушення обміну речовин;

• інфекції – частіше вірусні (грип, кір, вітряна віспа), рідше бактеріальні (гемофільна інфекція тип b);

• прийом медикаментів, найчастіше саме ацетилсаліцилової кислоти.

Ця хвороба стає причиною смерті кожного другого хворого. Вірогідність захворювання максимальна в віці 4-12 років. Застосування ацетилсаліцилової кислоти на тлі вірусних інфекцій в дитячому віці може стати причиною смертельно небезпечної хвороби.

Тому Комаровський застерігає: дітям до 15 років давати ацетилсаліцилову кислоту як жарознижувальний засіб категорично не можна.

Євген Комаровський
Євген Комаровський

Нагадаємо, що багато батьків вигадують свої методи, як виховувати некерованих дітей, на який просто немає управи. Лікар Євген Комаровський про ефективні методи, які допоможуть дітям відволіктись та забути про свої пустощі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Комаровський розповів, чому проголосує за Зеленського.

Також портал "Знай.uа" писав, що Комаровський навчив матусь міряти температуру.