Спорт – важлива складова здоров'я. Помірні фізичні навантаження необхідні, якщо ви багато працюєте за комп'ютером, ведете малорухливий спосіб життя або хочете підвищити рівень енергії. Багато хто займається спортом, продовжуючи при цьому вести звичний спосіб життя - вживають жирну їжу, порушують режим харчування, п'ють алкоголь і курять. Ці фактори не дозволяють досягти бажаних результатів і негативно впливають на здоров'я. Як поєднати спорт і шкідливі звички, пише "U-NEWS".

Спорт і алкоголь

спортсменка
спортсменка

Щоб поєднати непоєднуване, експерти виділяють кілька рекомендацій:

1. Заборона на заняття спортом відразу після вживання алкоголю. Навіть 50 мл алкоголю вимагають мінімум 4-х годин паузи перед фізичним навантаженням.

2. На ранок після вечірки уникайте тренувань, які дають навантаження на серце.

3. Пийте більше води – з кожним алкогольним напоєм організм втрачає 100 мл рідини.

4. Відмовтеся від вживання після тренування – алкоголь сприяє набору зайвої ваги і заважає відновленню після навантажень.

Спорт і паління

Ризики для організму від поєднання куріння і спорту (у порівнянні з вживанням алкоголю в день тренування) значно вище. Сигаретний дим скорочує об'єм кисню, який проходить через легені, звужує судини і заважає притоку крові. В результаті при заняттях спортом частішає серцебиття і відчувається нездужання. Шкоди завдає куріння і після тренування – "збуджений" організм швидше "всмоктує" шкідливі речовини, що надходять з димом сигарети.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Викурюючи сигарету до тренування, ви створюєте стрес для організму. Забиті смолами дихальні шляхи порушують насичення крові киснем, а брак кисню уповільнює утворення енергії і провокує задишку. Організм вирішує цю "проблему" за рахунок частоти дихання, змушуючи серце інтенсивніше "ганяти" кров. Таке навантаження може призвести до гіпертрофії серцевого м'яза і стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань. І чим більше стаж куріння, тим менше толерантність організму до фізичних навантажень.

спорт
спорт

Курцям, які не можуть відмовитися від звички через сильну залежність, медичне співтовариство пропонує підхід "зменшення шкоди" (harmreduction) – перехід на менш шкідливі альтернативи з метою зниження впливу факторів ризику. Такий принцип поступово «оздоровлює» спосіб життя без стресу і імпульсивних зривів для організму.

Дослідження фахівців українського Інституту кардіології ім. Стражеско показало, що користувачі електронних системи доставки нікотину виконують фізичні вправи ефективніше, ніж курці (на 6,54%). Позитивна динаміка була зафіксована і в обмінних процесах організму – при частковій або повній відмові від сигарет в учасників збільшувався обсяг поглинання кисню під час навантажень і покращується метаболізм. В результаті експерти прийшли до висновку, що використання ЕСДН збільшує витривалість організму під час фізичних навантажень.

В будь-якому випадку, куріння, як і алкоголь, навряд чи можна назвати звичками, які сприяють здоровому способу життя. Важливо створювати сприятливі для нормального перебігу фізіологічних і психічних процесів умови. Це, в свою чергу, допоможе знизити ймовірність розвитку ряду захворювань і збільшить тривалість життя.

Як повідомляв раніше портал Знай.uа, дієтологи назвали незвичайний спосіб скинути все зайве без зусиль.

Також портал Знай.uа писав, що у шоу "Зважені та щасливі 9" візьме участь відома співачка.