Онкологія є величезною проблемою людства. Щорічно в світі захворює на рак 10 млн осіб, а в Україні від 160 до 170 тисяч нових випадків на рік. Про головні питання про онкозахворювання розповів уролог, лікар-онколог, онкохірург медичної мережі "Добробут" Олександр Стаховський.

Не можна не відзначити, що ситуації, коли в одній сім'ї хворіють на рак кілька людей з різних поколінь, далеко не рідкість. У той же час існуюча думка про те, що онкологія – захворювання спадкове, не зовсім коректне.

В генах у людей, у яких рак хворів хтось з родичів, може бути закладена схильність до формування такого ж типу раку або до захворювання онкологією взагалі. Однак вона знаходиться в сплячому режимі і не факт, що взагалі може активуватися.

Під впливом таких факторів, як несприятливе навколишнє середовище, забруднене повітря, радіація, часті стреси, паління (пасивне в тому числі), вживання алкоголю і шкідливої їжі – спляча хвороба може прокинутися і почати діяти.

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

У групі ризику знаходяться люди, в чиїх сім'ях було два і більше випадки розвитку раку у людей віком до 50-ти років. Сюди ж відноситься наявність у декількох членів сім'ї схожих новоутворень і повторне виявлення хвороби у родича.

У випадку, якщо людина перебуває в групі ризику, йому варто ретельніше стежити за своїм здоров'ям, відмовитися від шкідливих звичок, зміцнювати імунітет і уважно ставиться до власного раціону.

Нагадаємо, як схуднути до літа і не катувати себе дієтами.

Як повідомляв Знай. ua, відомий тест розпізнає шизофренію.

Знай. ua писав, що вчені виявили зв'язок між втратою нюху та передчасною смертю.