Високий тиск вбиває, і це не метафора, оскільки ця серцево-судинна проблема щодня забирає десятки тисяч людських життів.

Артеріальний тиск вимірюють у форматі двох чисел. Наприклад, 120/80, або 200/140, або 90/60. Перше - систолічний тиск — говорить про те, як сильно (в міліметрах ртутного стовпа) тисне на стінки судин кров під час удару серця. Друге діастолічний тиск — фіксує тиск крові в момент, коли серце відпочиває між ударами.

Взагалі, судини - еластичні, однак якщо тиск крові стає занадто великим, вони можуть не витримати. Розрив судини в будь-якому з важливих органів призводить до серйозних наслідків — аж до летального результату.

Якщо ви фіксуєте у себе високий тиск, ви в зоні ризику. Необхідно приймати термінові заходи.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Є кілька способів, які допоможуть вам знизити тиск.

По-перше, дихайте глибше, правильне глибоке дихання - один з найбільш ефективних способів швидко знизити артеріальний тиск. Розслабтеся, прикрийте очі. Робіть глибокий вдих, рахуючи до 5. Вдихайте не грудьми, а животом. Для контролю покладіть на нього руку — ви повинні відчувати, як ваш живіт піднімається. Потім робіть видих і знову-таки рахуйте до 5. Таке глибоке дихання протягом 3–5 хвилин збільшить приплив крові до всіх тканин вашого тіла, включаючи кінцівки.

По-друге, зробіть гарячу ванночку. Налийте в таз воду температурою близько 45 градусів і занурте в неї руки або ноги на 10 хвилин. Гаряча вода змусить розширитися судини в кінцівках, до них кров доллє, і тиск трохи знизиться.

По-третє, потримайте руки під холодною проточною водою. Прохолодна, але не крижана вода знизить частоту серцевих скорочень, а це, в свою чергу, зменшить тиск.

В-четвертих, випийте теплий чай з м'ятою. Заваріть щіпку м'ятні листя окропом на 10 хвилин, дайте охолонути і випийте чай повільними ковтками. У такому вигляді перцева м'ята може знизити артеріальний тиск.

В-п'ятих, зробіть компрес з яблучним оцтом. Змочіть марлю в яблучному оцті вологу тканину і прикладіть до ступнів на 10–15 хвилин. Це старий народний спосіб, у ефективності якого є підтвердження. Встановлено, що в яблучному оцті містяться речовини, які можуть знижувати тиск.

Нагадаємо, багато людей навіть не здогадуються про те, що вони їдять насправді.

Як повідомляв портал "Знай.uа", регулярні вправи знижують тиск при гіпертонії настільки ж эффективо, наскільки і відповідні препарати.

Раніше портал "Знай.uа" писав, міжнародна група вчених визначила найнизькокалорійніші продукти.