Тополиний пух алергію не викликає, а провокує її ціла купа інших подразників. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун. За її словами, вирубка тополь жодним чином не впливає на зменшення кількості людей, які навесні і влітку страждають від проявів алергії.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"У здоровому місті не рубають тополі заради боротьби з алергіями. В ньому косять газони, садять дерева та кущі на кожній вулиці", - зауважила Уляна Супрун.

У деяких містах багато хто хочуть знищити всі тополі, аби не було тополиного пуху, який, мовляв, викликає алергію. Але це неправда, пише Уляна Супрун. Насправді тополиний пух не викликає алергію.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

"Він може потрапляти в очі чи до носа, але він — лише механічний подразник, а не алерген. А загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, як то тимофіївки, яке в часі збігається з дозріванням насіння тополі. Саме пилок злаків розноситься вітром і викликає алергію", - пояснила Супрун.

Проте це не означає, що тополі взагалі не мають жодного стосунку до алергії. Мають, але не таке, про яке нам раніше казали. Тополя - це дводомна рослина:

  1. Жіночі дерева, які утворюють насіння, оточене пухом;
  2. Чоловічі дерева, які навесні виділяють пилок, який розноситься вітром.

Тополі дійсно можуть викликати алергію, але це ймовірно лише в березні чи квітні. Саме тоді квітнуть чоловічі дерева і саме від їхнього пилка може бути алергія.

"Масштабне дослідження чинників, що впливають на поширеність алергії, екземи та ринокон’юктивіту показали, що ранній контакт із пилком захищає від розвитку алергій, а не навпаки", - роз'яснила Уляна Супрун.

Але що ж робити нинішнім алергікам? Тут є одразу кілька порад:

  • Звернутися до лікаря і з’ясувати, на що саме і коли розвивається алергія. Лікар пропише препарати, що допоможуть пережити алергію з якомога меншим дискомфортом.
  • Коли в повітрі пилок, на який у вас алергія, слід щільно зачиняти вікна, вмиватися та промивати носа, аби зменшити контакт.
  • Муніципальні служби з благоустрою мають знищувати бур’яни, утримувати газони підстриженими та не допускати появи злаків, які колосяться, чи амброзії.
  • Миття вулиць також сприяє зменшенню кількості алергенів і просто бруду в повітрі.

Нагадаємо про алергію на гречку: як улюблене "дякую" від політиків провокує проблеми зі здоров'ям.

Як повідомляв портал "Знай.ua", що львівські лікарі розповіли, чому ігри з сезонною алергією - не жарти.

Також портал "Знай.ua" писав, що таке кондиціонер влітку - спасіння чи ризик захворіти? Медики відповіли на головне питання українців.

Як раніше писав портал Знай.ua, більше про довголіття і якість життя можна дізнатися в спецпроекті "Знай про свою здоров'я". Провідні фахівці України та світу дадуть відповідь на всі хвилюючі вас питання. Як побороти безпліддя? Що таке ЕКО? Як підготуватися до вагітності? Ми надаємо достовірну інформацію на найактуальніші та хвилюючі вас теми.