Вирушаючи у подорож, обов'язково потрібно брати із собою препарати першої необхідності. Вони допоможуть і виручать у разі захворювання. У цій статті мова піде про діарею. Як бути у випадку її виникнення? Які препарати приймати? Чи є протипоказання? Ми також поговоримо про народні методи лікування.

Оперативна допомога при отруєнні та розладі шлунку

Розлад шлунка - неприємність, яка часом наздоганяє у неприйнятні момент. Особливо неприємно, якщо діарея застала вас не вдома, а у подорожі. Діарея - річ малоприємна, але, як то кажуть, із кожним може трапитися.

Якщо у вас у найневідповідний момент стався розлад шлунка, на виручку прийде активоване вугілля. Бажано, щоб у вашій дорожній аптечці було цей недорогй і простий засіб. Ці ліки ефективно допомагають при отруєнні, рятують від здуття живота.

Сорбент відмінно виводить із організму токсини й інші шкідливі речовини, які якимось чином потрапили у ваш організм. Однак такий невинний засіб не дуже нешкідливий. Уся справа в тому, що разом із токсинами активоване вугілля виводить із організму і всі корисні речовини: вітаміни, мікроелементи і т.д.

Отруєння зіпсованим продуктом під час подорожі - досить часта ситуація. Ці таблетки допомагають боротися зі здуттям живота не тільки дорослим, але й дітям. Однак дозування цих ліків повинне бути правильним.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Активоване вугілля необхідно пити із розрахунку: 1 таблетка на 10 кг ваги дорослій людині або дитині. Наприклад, вага сина чи дочки - 43 кг. У такому випадку досить буде вжити 4 таблетки активованого вугілля.

Їх можна пити 2-3 рази на день. Найкраще вживати за годину-півтори до або через дві години після їжі. Ліки потрібно запити достатньою кількістю води. Пити таблетки можна протягом тижня. Та все ж, якщо вам або дитині через добу краще не стає, варто обов'язково звернутися до лікаря.

У іншому випадку ви ризикуєте пропустити дуже серйозну інфекцію. Адже під час подорожі трапляється, що інфекція атакує. І особливо часто - дітей. Активоване вугілля покращує секреторну функцію кишечника. При здутті живота цей засіб зменшує процеси бродіння й газоутворення.

Діарея: перша допомога, Indicato
Діарея: перша допомога, Indicato

Протипоказань для дітей у активованого вугілля немає, оскільки цей засіб складається із натуральних компонентів. У розумних кількостях ці ліки вважається нешкідливими. Однак тривале їх застосування небажано.

Якщо ви довго лікували пронос активованим вугіллям, і дуже багато цих таблеток вживали, то незабаром може виникнути ситуація, що доведеться мучитися від запору. Це можливо тільки у зв'язку із дуже частим вживанням цього препарату у великих кількостях. Тут також варто врахувати і той факт, що від проносу активоване вугілля допоможе тільки через отруєння.

Коли йдеться про віруси, ці ліки не будуть ефективними. Тут знадобиться звернення до лікарні. І призначення курсу лікування у залежності від вірусу. Протипоказання: не можна вживати активоване вугілля при шлункових кровотечах і виразкових ураженнях травного тракту.

Біле вугілля, як і чорне, здатне впоратися із інтоксикацією організму, викликаної отруєнням продуктами харчування або напоями. Біле вугілля коштує у аптеках (Україна) трохи дорожче чорного.

За впливом біле призначають при гострій діареї та у випадках лікування гострих кишкових захворювань. Ліки ефективні у випадках вживання неякісного алкоголю або продуктів харчування.

Біле вугілля добре відновлює життєдіяльність шлунково-кишкового тракту. У тому числі впливає на інші системи організму. Ці ліки також надають допоміжну терапію. Їх призначають у таких випадках: при алергіях, вірусних гепатитах, дерматитах.

Діарея: перша допомога , Оkbhmao
Діарея: перша допомога , Оkbhmao

Протипоказання: вагітні жінки, у період лактації та діти до 3 років. Не можна вживати біле вугілля хворим на виразку шлунка та 12-палої кишки у стадіях загострення, при шлункових і кишкових кровотечах, виразці та ерозії слизової оболонки кишечника, кишковій непрохідності, цукровому діабеті.

Дозування білого вугілля відрізняється від прийому чорного. Дітям від 7 років і дорослим їх можна дати випити по 3-5 таблеток 3-4 рази на добу. Біле вугілля також потрібно запити водою. Лікування ним дітей 5-6-річного віку допустимо. У такому випадку п'ють по 3 таблетки 3 рази на добу. У 3-4 роки - по 2 таблетки тричі на добу.

Однак, що робити, якщо активованого чорного або білого вугілля у вас немає під рукою і немає можливості його купити прямо зараз? У такому випадку на допомогу прийде народний засіб. Але тільки у тому випадку, якщо це не інфекція. При вірусному захворюванні краще негайно викликати лікаря.

Список народних засобів при розладах шлунка

У народі розлад шлунка прийнято називати проносом. Іноді буває, що ви вирушили у подорож або відрядження, але про засоби першої необхідності не подумали. Як же бути у такому випадку? Як діяти й що робити?

У разі діареї можна вдатися й по допомогу народних засобів надання першої допомоги. У такому випадку відмінно підійдуть й деякі трави. Крім них, є й інші методи ефективної боротьби із діареєю.

Діарея: перша допомога, Turka.life
Діарея: перша допомога, Turka.life

Яка із трав буде у доступності, таку й використовуйте. Ми підготували для вас список трав та інших натуральних компонентів, які допоможуть при проносі:

  • Рисовий відвар - щадний метод лікування здуття живота й розладу. У ньому міститься крохмаль у досить великій кількості, за рахунок якого рис утворює у кишечнику терпку структуру, обволікає і заспокоює його.

Ось чому цей засіб лікування рекомендують навіть маленьким дітям. І якщо прийом іншої їжі при отруєннях повинен бути обмеженим, то рис у випадках розладу шлунково-кишкового тракту обов'язково варто застосовувати. Тільки не перестарайтеся, щоб потім не було запору.

Готувати рисовий відвар легко й просто. Для цього потрібно замочити 2 ст. лож. рису у воді. Через годину-дві кинути зерна рису в окріп (0,5 л води). Варити на повільному вогні хвилин 45-55, максимум - годину. Цього цілком вистачить. Ефективно пити як сам відвар, так і їсти його разом із рисом.

  • Крохмаль, розчинений у воді, діє за принципом рису. Щоб приготувати лікувальний засіб, візьміть 0,5 скл. теплої води, додайте в нього 1 ч. лож. картопляного крохмалю. Розмішайте гарненько й негайно випийте. При проносі цей народний засіб діє досить ефективно.
  • Горілка добре справляється із розладом. Дитині, звичайно ж, такий метод лікування не підійде. Горілку можна використовувати міцним людям. Причому, пити не у чистому вигляді. А вживати разом із сіллю. Потрібно взяти 100 г горілки, розчинити в ній 1 ч. лож. солі та випити залпом. Замість солі можна використовувати чорний мелений перець. На 100 г потрібно всипати 0,5 ч. лож. перцю. Протипоказання щодо методів лікування горілкою: гастрит, виразка, хронічні захворювання нирок, печінки, нирок і т.д.
  • Чорний перець горошком дітям також не підійде. А от дорослі, крім хворих на виразку, із хворобами печінки, нирок, можуть його безбоязно застосовувати. Поносу не сподобається перець горошком. Його потрібно вжити всередину в кількості від 7 до 10 горошин, не розжовуючи. Проковтніть цілком. Запийте горошок склянкою теплої води.
  • Трава деревію. Ця рослина - відмінний рятувальник при здутті животах і проносах. На смак вона не дуже приємне - гірка. Однак рятівний засіб, яке росте у нас просто у полях, може допомогти, навіть якщо його не варити, а просто розжувати сирим.

Часті позиви до поносу припиняться уже через 15-20 хвилин. Тож краще вжити цю рослину, ніж часто бігати через пронос. Якщо є можливість, можна приготувати із деревію відвар. Для цього візьміть 10 г трави на 1 скл. окропу. Прокип'ятіть розчин 5 хвилин або настоюйте протягом 30 хвилин. Приймайте по 0,5 скл. 3 рази на день. Протипоказання деревію: вагітність і тромбози.

  • Трави (збір): червона горобина, звіробій, корінь алтея. Потрібно взяти їх у співвідношенні: 4 ч. жож. горобини, 3 ч. лож. звіробою, 2 ч. лож. кореня алтея. Залити їх 1 скл. окропу. Настоювати 50-55 хвилин. Процідити. Пити по 0,5 скл. 4 рази на день.
  • Звіробій - можна пити відвар тільки із цієї трави. Від рідкого стільця врятує 1 ст. лож. звіробою. Її необхідно залити 1 скл. окропу. Дозування: 3/4 скл. в день 3 рази за 15 хвилин до їди.
  • Чорний чай - якщо напій зробити міцнішим, він відмінно боротиметься із проносом. Цей ефект досягається завдяки тому, що міцно заварений крупнолистовой чай включає дубильні речовини (танін, поліфеноли, катехіни), які справляються із діареєю. Пийте чай без ароматизаторів у розумних кількостях. Гіпертоніки та люди із підвищеною збудливістю нервової системи повинні обмежити вживання міцного чорного чаю.

Перебуваючи у подорожі, пам'ятайте про те, що діарею можуть спровокувати не тільки несвіжі продукти харчування й алкоголь, а й немиті руки або овочі, фрукти. У результаті чого може виникнути розлад шлунка.

Дотримуйтеся дієти до самого одужання. Прийом їжі повинен бути мінімальним. При отруєнні можна їсти легкі страви. Необхідно віддавати перевагу кашам. Із круп вибирайте рис, пшеничну, висівки або манну.

Дозволяються сухарики, бульйони із пісних сортів м'яса, картопляне пюре, салат із тертої моркви, варені яйця або омлет на пару, морс із журавлини, кисіль, ягідне желе, чорний і зелений чай. Виключіть із раціону копченості, газовану воду, каву, гостре, солоне, приправи, смажене, ковбаси. Дотримуйтеся здорового раціону харчування і не хворійте!

Фото

Діарея: перша допомога, Versiya.info
Діарея: перша допомога, Versiya.info

Діарея: перша допомога, Turka.life
Діарея: перша допомога, Turka.life

Діарея: перша допомога, Turka.life
Діарея: перша допомога, Turka.life

Відео