Відомий акушер-гінеколог Наталя Лелюх розповіла про небезпеку і наслідки абортів, репродуктивне здоров'я жінок, вагітності та пологи. Про це передає Clutch.

"Якщо переривання вагітності відбувається в медичному закладі за певними протоколами, які зараз існують, воно відносно безпечне і дуже рідко має якісь серйозні наслідки.

Звичайно, є ситуації, які непередбачувані, як і все в медицині. Буває, що процес операції триває нормально, дії лікаря здійснюються згідно з протоколом, і запальні ускладнення відсутні, однак після втручання слизова в матці з якоїсь причини перестає наростати.

Акушер-гінеколог Наталя Лелюх, фото Clutch

Відбувається рубцювання порожнини матки, так званий синдром Ашермана, і така жінка дійсно має дуже мало шансів на народження дитини, тому що її матка більше не здатна виношувати плід.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

На щастя, це буває рідко. Як правило, коли мова йде про підпільно зроблений аборт, або у випадку переривання вагітності на тлі запального процесу.

Що стосується моральної проблеми - вона вже вирішується сім'єю, жінкою, лікарем, залежно від причин. Вбивство це, чи ні - мова зараз не про це. Технічно правильно виконаний аборт не веде до інвалідизації та безпліддя жінки", - зазначила фахівець.

Нагадаємо, Євген Комаровський пояснив батькам, що антибіотики це не "чарівна пігулка", яка лікує все.

Як повідомляв портал Знай.uа, онколог розповів, як вчасно розпізнати рак.

Також портал Знай.uа писав, що вчені назвали найбільш часті причини серцевої недостатності.