Для дівчат і жінок, які в період менструального циклу спробували на собі менструальні чаші, з радістю тепер заявляють про те, що вони дуже практичні і необхідні в період місячних. Але в таких менструальних чашах є як переваги, так і шкода, яка по-різному може позначатися на організмі тієї чи іншої жінки чи дівчини. Про всі переваги та недоліки ми і розповімо докладніше в нашому матеріалі.

На сьогоднішній день є декілька варіацій чаш
На вибір представлені безліч чаш, rozetka.

Що собою являє менструальна чаша

Менструальна чаша або, як її ще називають, менструальний ковпачок (кубок) є засобом інтимної гігієни для жіночого населення і призначена для використання під час менструального циклу. Така чашка виступає у вигляді ємності, яку поміщають в піхву, і там виконується її основна функція у вигляді збору менструальних виділень. Головна відмінність менструальної чашечки від тампонів або прокладок у тому, що чаша не вбирає виділення з жіночого організму, а накопичує їх.

Україна багата місцями де можна придбати такі чаші, зокрема на просторах інтернет-магазинів, а також в спеціальних аптеках можна знайти кілька варіацій менструальних чашок. Там є і інструкції, як їх правильно вставити, виймати і чистити. Для глибокого розуміння на просторах інтернет-магазинів є фото менструальних чаш, наприклад, на сайті "Розетка", можна знайти не тільки опис, але й відгуки реальних користувачів.

Є м'які, гнучкі одноразові чашечки. Такі чашечки виготовляються з поліетилену, а за своїм виглядом вони нагадують контрацептив. Такий вид чашок менш поширений, так як навіть виходячи зі статистичних і соціологічних досліджень, стає ясно, що ті жінки, які використовують менструальні чашечки, віддають перевагу іншому виду.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

До іншого виду чаш відносяться жіночі чаші, які за своєю формою нагадують дзвіночок. Багато жінок в незнанні, з чого ж робляться такі чаші і чи дійсно їх можна поміщати в свій організм. Виробники вказують на те, що такі ковпачки робляться з латексу, еластомеру або ж з медичного силікону. Чашечки з таких матеріалів є багаторазовими, їх з упевненістю можна назвати «довгограючими», так як використовувати одну чашу можна близько десяти років. До того ж в більшості випадків матеріали, з яких виготовляються чаші, абсолютно нешкідливі для організму. Але варто також прислухатися до рекомендацій лікарів і виробників чаш до того, що силіконова чашка придатна до використання 5-8 років, а потім її потрібно міняти. Так, чаша працює і по закінченню цього часу, але тут вже стоїть питання здоров'я організму і про те, що матеріали з яких робляться чаші, не можуть бути вічними.

М'які менструальні чашки можуть навіть використовуватися під час статевого контакту, але лікарі підтверджують, що вони не будуть служити як контрацептив. Якщо ж жінки під час менструального циклу використовують силіконові або латексні чашечки, то їх потрібно діставати з піхви перед сексуальним контактом.

Давні статистичні дані говорять про те, що деяким жінкам в період менструації зручніше і продуктивніше використовувати тампони, а не менструальні чашечки. Раніше менше половини опитаних жінок називали, менструальні чашечки прийнятними для користування. Але інші дослідження, які проводилися вже після 2010 року, давали інші показники, згідно з якими 91% опитаних жінок говорили про те, що вони використовують менструальну чашу, називаючи її альтернативою і навіть хорошим замінником тампонів і гігієнічних прокладок. Жінки обраної групи стверджували, що вони і далі планують використання таких чаш в період особливих жіночих днів.

Як виникла менструальна чаша

У багатьох на слуху, що таке менструальна чаша і як нею користуватися, але мало хто знає про те, як вона взагалі з'явилася і хто її придумав.

Менструальна чашка бере свій початок ще в XIX столітті, коли на території Чикаго був виданий патент на пристрій, який можна вважати далеким предком сучасної чаші. Незважаючи на те, що такі чаші призначені для користування виключно для жінок, творцем її є чоловік — канадець Лестер Дж. Годдард. Але тоді не використовували таку назву як менструальна чаша, тому пристрій називали просто як вагінальна посудина. Щоб повноцінно змінити форму і привести її до того виду, в якому ми бачимо чашу зараз, знадобилося більш пів століття. А ось вже в 1932 році на території Америки була запатентована перша багаторазова менструальна чаша. Але правда те покоління ще не було настільки готовим до сучасних відкриттів, тому в більшій мірі винахід був сприйнятий досить скептично.

Варто відзначити, що в цей історичний період були придумані перші тампони з аплікатором, які були сприйняті краще і з великим ажіотажем.

До менструальних чашок популярність прийшла вже в 1980 роках, коли жінки стали замислюватися про необхідність екологічних і дешевших альтернатив одноразовим виробам.

Втім, за відгуками жінок, які користуються даними чашами, стає відомо, що тільки зараз, в сучасному суспільстві ці чаші стали по-справжньому популярними. Це обумовлено як зручностями і перевагами, так і тим, що саме зараз активно стали замислюватися про стан навколишнього середовища. Розробники чаш не планують зупинятися на досягнутому. У їх розумінні створена капа правильної анатомічної форми повинна повністю замінювати потребу жінок у одноразових засобах особистої гігієни.

Переваги та недоліки використання менструальних чаш

В чому достоїнства та недостатки менструальних чаш
Плюси та мінуси менструальних чаш, 24tv

Як ми вже сказали, головная відмінність менструальних чаш від тампонів і прокладок у тому, що менструальні ємності не вбирають виділення, а збирають їх в один резервуар, який після певного часу потрібно дістати з піхви жінки і вимити. Будь-який, навіть найдосконаліший на перший погляд виріб, має як плюси так і мінуси.

Негативні моменти використання менструальної чаші:

  • Перший негативний момент - це роздратування шкіри, а також можливі алергічні реакції. Далеко не всі жінки у своєму організмі мають переносимість до силікону. У деяких на тлі алергічних реакцій можуть виникати почервоніння, свербіж та інші неприємні відчуття в тілі.
  • Другий момент - це невміння правильно вводити чашу в піхву. В інтернеті є відео про те, як це правильно робити. Та й в кожному медичному центрі або аптеці, де ви захочете купити чашу, в комплекті завжди є інструкція для застосування, в якій чітко і лаконічно дають зрозуміти, як правильно її вводити.
  • Щоб поміняти чашу, необхідний постійний доступ до гарячої води, а також до мила. Якщо ж людина перебуває у дорозі, або на роботі, то у неї не завжди може бути доступ до води і засобів гігієни, тому їм простіше і швидше замінити тампон і скористатися вологою серветкою, ніж шукати усе необхідне, щоб замінити чашу.

При цьому менструальні чаші мають ряд переваг. Ось у чому вони проявляються:

  1. Перша і дуже значуща перевага у тому, що менструальні чаші можна використовувати багато разів.
  2. Економність - це перевага випливає як раз з першої переваги. Можна раз заплатити за чашу і користуватися нею протягом декількох років, а не купувати прокладки і тампони щомісяця від циклу до циклу.
  3. Менструальні чаші екологічні за своєю структурою. Використовуючи їх, а не прокладки або тампони, ви не викидаєте в навколишнє середовище продукти розпаду.
  4. Чаша може перебувати у піхві протягом 12-ти години. Принаймні так заявляють виробники, але для підтримки гігієни і відчуття комфорту рекомендується робити це частіше.

Перед початком придбання і використання чаші рекомендується проконсультуватися з вашим лікарем-гінекологом. Про гінекологів можна довго філософствувати, але краще звертатися безпосередньо до вашого лікаря, так як якщо він тривалий період часу допомагає стежити за вашим жіночим здоров'ям, то спираючись на ваші особливості, йому буде легко допомогти вам підібрати потрібну за розміром чашу, яка необхідна саме вам. Також на вибір будуть впливати вік, кількість виділень і кількість вагітностей. Можна, звичайно, вибрати чашу і на форумах гінекологів, але краще в живу звернутися до фахівця медика. До того ж якщо у вас є алергія або якісь інші протипоказання, то фахівець визначить, чи можна вам використовувати таку чашу або потрібно шукати інший варіант.

Кваліфікований лікар проконсультує краще ніж подруга
За порадою краще звернутися до лікаря, vip54moda

Як використовувати менструальну чашу

Перед тим як почати використовувати чашу, чашу необхідно простерилізувати. Коли чаша простерилізована, потрібно і самому ретельно вимити руки з милом в теплій воді. Далі чашу потрібно скласти вдвічі, притиснути її таким чином, щоб вона нагадувала плоский елемент. Знову її стисніть і складіть. Складати її потрібно досить швидко, так як матеріали, з яких зроблена чаша, мають "пам'ять" і за лічені секунди повертаються в початкове положення.

У такому ось складеному і зігнутому стані і потрібно вставляти чашу у піхву. Застосування досить просте і не витратне за часом. Так, перебуваючи у вашому організмі, чаша самостійно розправляється і за лічені секунди прийме вихідну форму.

Відгуки користувачок такими чашами зводяться до того, що такий пристрій дуже зручний, з ним можна займатися спортом, плавати і танцювати і не переживати, про те, що щось може протікати. Жіночі секрети про використання різних примочок, щоб мінімізувати свої незручності в період жіночих днів. вже давно не секрети! Отже, милі дами, варто використовувати сучасні технології для поліпшення свого життя і отримувати задоволення від кожного прожитого дня незалежно від того, який це день за вашим жіночим календарем!