Легені курців, що відмовилися від шкідливої звички, здатні до відновлення після мутації. Це несподіване відкриття було оприлюднене у впливовому науковому журналі Nature.

Традиційно було прийнято вважати, що клітини легенів, що зазнали негативного впливу внаслідок куріння, зберігають патологічні зміни назавжди. Однак, нові дані спростували це твердження.

Хоча мутація зачіпає практично всі клітини дихальної системи, у людини залишається своєрідний “резерв” здорової тканини. Якщо людина здатна відмовитися від паління, здорові клітини починають заміняти пошкоджені. Практично з першого дня здорового способу життя запускаються механізми, які забезпечують відновлення органу, що потерпав від тютюнового диму.

Легені курця і здорової людини, youtube.com

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Таким чином, кидаючи курити, людина здатна радикальним чином зменшити ризик захворіти на рак легенів.

Це явище пояснюють тим, що як тільки шкідливі речовини перестають надходити до організму, процес мутацій зупиняється, оскільки ДНК не зазнає впливу небезпечних хімічних сполук.

Так як руйнівний вплив тютюну є зворотнім, рішення перестати курити принесе подвійну користь: ви не лише перестаєте шкодити здоров’ю далі, а навіть даєте шанс своїм легеням загоїтися.

Позитивні зміни спостерігаються навіть у курців зі стажем понад 40 років, які курили біля пачки сигарет на день. На думку вчених Інституту Сенгера, це відкриття має стати додатковим стимулом для відмови від паління.

Нагадаємо, вчені знайшли найефективніший спосіб кинути палити

Як повідомляв Знай.ua, українцям назвали три способи кинути палити.

Також Знай.ua писав, що куріння руйнує психіку.