З 12 березня оголошено карантин по всій Україні через китайський коронавірус. Знай.uа знайшов відповіді на питання, які нині хвилюють всіх громадян.

Що таке коронавірус і як він поширюється?

Це сімейство вірусів, в яке входять сотні вірусів. Симптомів дуже багато: від гарячки і респіраторних проблем до збоїв у роботі шлунково-кишкового тракту.

Коронавірус Covid-19, за різними версіями, передався людині від кажанів, змій і т. д. Вчені повідомляють, що коронавірус передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом. Інкубаційний період може бути від 2 до 3 тижнів. Хворий може передавати інфекцію задовго до прояву перших симптомів.

Коронавірус, фото: Getty Images
Коронавірус, фото: Getty Images

Популярні новини зараз
Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Скільки живе коронавірус і як себе убезпечити?

Він може жити на поверхнях від 3 годин до декількох днів. Це залежить від типу поверхні, температури, вологості тощо. Дуже важливо дезінфікувати всі поверхні, очищати овочі і фрукти, а також ретельно мити руки.

Наскільки небезпечний вірус і чи зможуть допомогти в Україні?

За даними ВООЗ, близько 20% випадків захворювання є тяжкими і вимагають серйозного лікування. Відсоток летальних випадків, на щастя, дуже малий – 2%.

В Україні близько 12 тис. місць в інфекційних стаціонарах, близько 2 тис. лікарів-інфекціоністів та 5 тис. підготовленого медперсоналу. Система діагностування вже налагоджена.

Коронавірус з Китаю, фото: Pixabay
Коронавірус з Китаю, фото: Pixabay

Чи є ліки від коронавіруса?

Поки що ліків від коронавіруса Covid-19 немає, але його все розробляють. Вакцину проти інфекції почнуть випробовувати на добровольцях протягом найближчих місяців. Повністю вона буде готова тільки наприкінці 2020 року.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, як курсуватимуть потяги на коронавірусному карантині, Укрзалізниця оприлюднила графік.

Як повідомляв портал Знай.uа, в Україну завезли тест-системи для швидкого виявлення коронавіруса.

Також портал Знай.uа писав, які міста відмовилися закривати школи і дитсадки на карантин.