Вакцина від коронавірусної інфекції COVID-19, над розробкою якої працює низка науковців по всьому світу, може бути небезпечною і призводити до більш тяжкого перебігу хвороби через явище антитіло-залежного посилення інфекції.

Про це розповів блогер під псевдонімом Антон Амантоніо, відомий своєю антивакцинаційною позицією, на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram.

"Зараз, коли десятки компаній по всьому світу ведуть розробку вакцини від коронавірусу, a деякі з них вже почали клінічні дослідження, минаючи стадію випробування на тваринах, саме час запитати себе: а чи можливо взагалі створити вакцину проти коронавірусу?", - поставив питання руба Амантоніо.

Коронавірус, скріншот: YouTube
Коронавірус, скріншот: YouTube

Варто нагадати, що відмову від щеплень Всесвітня організація охорон здоров'я називає одним з найбільших викликів, що постали перед людством. "Без захисту, який забезпечують вакцини, порівняно рідкісна (у межах країни) хвороба може швидко вразити десятки або й сотні тисяч людей", - стверджують у ВООЗ.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Свої сумніви в безпеці майбутньої вакцини він засновує на попередніх дослідженнях щеплень від схожих вірусних захворювань. Так, вакцина від тяжкого гострого респіраторного синдрому (ТГРС) (англ. Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) — коронавірісного захворювання, яке вразило світ у 2002 році — виявилися небезпечними і викликали ускладнення у тварин.

Подібною виявилася ситуація з лихоманкою Денге, розробка вакцини від якої ведеться ще з 1920-х років. Тим не менш, перших успіхів і офіційного виходу засобу дочекалися лише у 2015. Застосування вакцини на Філіппінах виявило, що цей препарат викликає більш тяжкий перебіг у тих, хто не хворів на лихоманку Денге раніше, тому її застосування у цій країні було забороненим.

Феномен антитіло-залежного посилення інфекції (ADE) був уперше описаний Р. Хоуксом в 1964 році. Дослідник виявив, що в присутності специфічних антитіл деякі віруси розмножуються швидше. Згодом було показано, що коли антитіла, що не нейтралізують вірус достатньою мірою, приєднуються до вірусних частинок, це призводить до більш ефективного зараження клітин, і, як наслідок, до посиленої реплікації вірусу і патогенності.

Це явище також показало себе при захворюваннях на грип, ВІЛ і деяких інших вірусних і бактеріальних інфекціях, стверджує блогер.

Антон Амантоніо - ізраїльський блогер, автор науково-популярних книг, відомий своєю позицією противника щеплень. Його публікації викликають гостру критику медичних експертів, а російське видавництво АСТ навіть припинило продажі його книг після погроз бойкоту компанії від низки авторів. Через страх перед критикою, блогер виступає під псевдонімом.

Нагадаємо, раніше Зеленський озвучив лякаючі сценарії по Covid-19 — "Наша медична система не витримає".

Як повідомляв портал "Знай.ua", інфікована Covid-19 парафіянка могла заразити десятки прихожан церкви на Закарпатті.

Також "Знай.ua" писав, що у США зафіксовано першу загибель немовляти з COVID-19.